Dorsz na parze
Szukasz pomysłu na zdrowy, ale też wyjątkowy w smaku jadłospis? Wypróbuj przepis na rybę na parze z dodatkiem imbiru.
Składniki
- 30 dag filetu z dorsza (lub innej białej ryby)
- 4 różyczki brokuła
- 3 cm kawałek korzenia imbiru
- szczypta białego pieprzu
- 2 dymki
- 2 łyżki sosu sojowego
- świeża kolendra
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
Sposób przygotowania:
1. Korzeń imbiru obierz obieraczką do warzyw i pokrój wzdłuż na cieniutkie paseczki "zapałki".
2. Zagotuj wodę w garnku do gotowania na parze. Filety ryby opłucz i umieść w garnku na sitku skórką do dołu, obłóż brokułami. Oprósz je delikatnie białym pieprzem, następnie posyp obranym i pokrojonym imbirem. Zamknij pokrywę i gotuj przez 8 minut. Jeśli nie masz garnka do gotowania na parze wykorzystaj głęboką patelnię (wlej szklankę wody, na dnie postaw spodek, a na nim talerz z rybą).
3. Rybę i brokuły wyjmij na talerz, rybę posyp posiekaną dymką i kolendrą, polej sosem sojowym i olejem sezamowym.
Zobacz także: