Reklama

Dorsz na parze

Szukasz pomysłu na zdrowy, ale też wyjątkowy w smaku jadłospis? Wypróbuj przepis na rybę na parze z dodatkiem imbiru.

Składniki

  • 30 dag filetu z dorsza (lub innej białej ryby)
  • 4 różyczki brokuła
  • 3 cm kawałek korzenia imbiru
  • szczypta białego pieprzu
  • 2 dymki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • świeża kolendra
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego

Sposób przygotowania:

1. Korzeń imbiru obierz obieraczką do warzyw i pokrój wzdłuż na cieniutkie paseczki "zapałki". 

2. Zagotuj wodę w garnku do gotowania na parze. Filety ryby opłucz i umieść w garnku na sitku skórką do dołu, obłóż brokułami. Oprósz je delikatnie białym pieprzem, następnie posyp obranym i pokrojonym imbirem. Zamknij pokrywę i gotuj przez 8 minut. Jeśli nie masz garnka do gotowania na parze wykorzystaj głęboką patelnię (wlej szklankę wody, na dnie postaw spodek, a na nim talerz z rybą). 

Reklama

3. Rybę i brokuły wyjmij na talerz, rybę posyp posiekaną dymką i kolendrą, polej sosem sojowym i olejem sezamowym.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy