Dorsz w szynce z warzywami. Wiemy, na co zwrócić uwagę, kupując rybę

Najważniejszym wyznacznikiem świeżości jest zapach, co jeszcze?

Zwróć uwagę na powierzchnię ryby powinna być błyszcząca z jak najmniejszą porowatością
Zwróć uwagę na powierzchnię ryby powinna być błyszcząca z jak najmniejszą porowatościąPicsel123RF/PICSEL
Zwróć uwagę na powierzchnię ryby powinna być błyszcząca z jak najmniejszą porowatością
Zwróć uwagę na powierzchnię ryby powinna być błyszcząca z jak najmniejszą porowatościąPicsel123RF/PICSEL

Roladę pokrojoną na grube plastry można ułożyć w niedużych miseczkach i zalać galaretą. Będzie to efektowna przystawka na przyjęcie.

Składniki

  • 80 dag filetów z dorsza
  • 10 dag surowej wędzonej szynki w cienkich plastrach
  • 2 cukinie
  • 1 pomidor
  • po 1 papryce żółtej i czerwonej
  • 1 cebula
  • 5 gałązek tymianku
  • 1/2 cytryny
  • 4 łyżki
  • oleju
  • sól
  • pieprz
45 min
4

Przygotowanie:

Cebulę posiekać. Pomidor obrać, pokroić w ćwiartki, papryki oczyścić i pokroić w paski, listki tymianku oderwać od gałązek. Połowę oleju rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę i paprykę, smażyć 4 minuty, dodać cukinię, smażyć 3 minuty. Dołożyć pomidor i tymianek, posypać solą i pieprzem, zagotować, przykryć, dusić razem 3 minuty.

Rybę opłukać, osuszyć, posypać solą, skropić sokiem z cytryny. Na arkuszu folii aluminiowej rozłożyć plastry szynki tak, by na siebie zachodziły. Na nie ułożyć filety z ryby, a na wierzchu warzywa. Wszystko zwinąć w grubą roladę, związać jak baleron, mocno nitką. 

Roladę włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, skropić resztą oleju. Piec w temp. 200°C przez 20 minut, dwa razy obracając. Udekorować, tymiankiem, pokroić.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas