Dorsz z warzywami pieczony pod winem

Bąbelkowe danie idealne na sylwestra!

Dorsz pieczony pod winem
Dorsz pieczony pod winem123RF/PICSEL

Składniki

  • 400 g fileta z dorsza
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 15 pieczarek
  • 1 mała cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cytryny
  • 8-10 czarnych oliwek
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 100-150 ml białego wina Carlo Rossi Moscato
  • ok. 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • tymianek

Sposób przygotowania:

1. Cukinię umyj, osusz i pokrój w półplasterki. Czosnek obierz i potnij w cienkie plasterki. Pieczarki oczyść, przekrój na pół. Żaroodporne naczynie posmaruj oliwą. Włóż cukinię, pieczarki, czosnek, całe pomidorki i oliwki. Oprósz solą, pieprzem i tymiankiem. Delikatnie wymieszaj.

2. Cytryny sparz wrzątkiem, wytrzyj i pokrój w plastry. Rybę podziel na 2 części. Skrop sokiem cytrynowym. Oprósz solą i pieprzem. Podsmaż na klarowanym maśle - po pół minuty z każdej strony. Ułóż na warzywach w formie. Rozłóż plastry cytryny. Podlej oliwą i Carlo Rossi Moscato. Zapiekaj 15-20 minut w 180°C.

Zobacz także:

Placki ziemniaczane z cukiniąStyl.pl
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?