Drożdżowa pikanteria
Jeżeli masz ochotę na przekąskę między posiłkami to idealny przepis dla ciebie i twoich bliskich.

Składniki
- 200 g czerstwego pieczywa, np. bagietki lub kajzerek
- 500 ml mleka
- 3 jajka
- 40 g startego sera typu parmezan
- 100 g szynki
- 20 zielonych oliwek
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub olej, np. słonecznikowy lub rzepakowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Pieczywo pokrój w kostkę i zalej mlekiem. Odstaw na ok. 1 godz., od czasu do czasu mieszając. Szynkę pokrój w kostkę. Oliwki osącz z zalewy, pokrój w talarki.
Do miski z pieczywem dodaj rozmącone jajka, starty ser, olej, szynkę oraz oliwki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Podłużną foremkę (keksówkę) posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.
Wlej ciasto. Piecz około 50 min w temperaturze 180°C. Podawaj pokrojone w plastry lub w kostkę.
Rada: Do ciasta można podać różne dipy. Ognisty: wymieszaj po 3 łyżki ostrego keczupu i koncentratu pomidorowego oraz 2 bardzo drobno pokrojone papryczki piri-piri. Dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką i imbirem. Serowy: na patelnię wrzuć dużą kostkę serka topionego. Dodaj 3 łyżeczki startego sera żółtego, 2-3 łyżki mleka oraz ½ łyżeczki suszonego oregano. Podgrzewaj, aż
Zobacz także: