Drożdżowa plecionka
1. Mleko lekko podgrzać. Zdjąć z ognia. Wkruszyć do niego drożdże. Mieszać, aż się rozpuszczą. Do dużej miseczki przesiać mąkę. Dodać cukier, szczyptę soli, 75 g masła i mleko z drożdżami. Zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
2. Orzeszki piniowe wrzucić na rozgrzaną patelnię. Mieszając, rumienić je przez 2-3 minuty. Zdjąć z patelni i wystudzić. Jabłko obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w kostkę. Oprószonymi mąką rękami zagnieść wyrośnięte ciasto. Przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto rozwałkować na prostokąt (35x55 cm). Pozostałe masło stopić, przestudzić.
3. Placek posmarować 2/3 stopionego masła. Posypać kawałeczkami jabłek i rodzynkami. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Rulon pokroić na 22 plasterki o grubości około 2,5 cm. Okrągłą formę z wysokim brzegiem (śr. 24 cm) posmarować tłuszczem. Ustawić w niej ciasno plasterki ciasta. Wierzch posmarować pozostałym masłem.
Formę z ciastem odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto podrosło. Jajko roztrzepać widelcem. Posmarować nim wyrośnięte ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 60 minut. Ewentualnie po 40 minutach pieczenia przykryć ciasto kawałkiem folii aluminiowej, by wierzch zbytnio się nie przyrumienił.