Drożdżowe bułeczki z sosem wiśniowym
Domowe drożdżówki są idealną przekąską.
1. Podgrzej lekko 250 ml mleka. Do mleka wsyp 25 g cukru i wkrusz drożdże. Mieszając, rozpuść je. Do miseczki przesiej mąkę pszenną. Dodaj 75 g cukru i szczyptę soli. Wbij jajko, wlej mleko z drożdżami. Wymieszaj mikserem ze spiralnymi końcówkami. Pokrój na kawałeczki 100 g masła, dodaj je do ciasta. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne. Uformuj z niego kulę i zagniataj rękoma jeszcze trzy minuty. Miseczkę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce. Po ok. 45 minutach ciasto powinno podwoić swoją objętość.
2. Wiśnie osącz, zalewę zachowaj. Wymieszaj 100 ml wody z mąką ziemniaczaną i cukrem wanilinowym. Zalewę zagotuj, wlej rozrobioną mąkę. Gotuj, mieszając, aż zgęstnieje. Wymieszaj z wiśniami.
3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć na stolnicy oprószonej mąką. Uformuj wałek, pokrój go na osiem plasterków. Z każdego zrób kulkę. Ustaw je ciasno, jedna obok drugiej w formie posmarowanej tłuszczem. Przykryj, odstaw jeszcze na 10 minut. Pozostałe 100 ml mleka podgrzej, rozpuść w nim resztę masła. Polej tym bułeczki. Posyp łyżką cukru. Piecz 25-35 minut w 175°C. Podawaj z sosem wiśniowym.
Zobacz także: