Reklama

Drożdżowe knedle z jagodami

Obiad dla całej rodziny!

Składniki

  • 2 łyżki świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki drobnego cukru
  • szklanka mleka półtłustego
  • 30 dag mąki
  • żółtko
  • łyżka masła
  • 40 dag jagód
  • sól

Do miski rozkrusz drożdże, wsyp cukier i 2 łyżki mąki. Wlej część letniego mleka, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, aby powstał zaczyn. Pozostałą mąkę wsyp do naczynia, dodaj sól,żółtko, resztę letniego mleka, rozpuszczone masło i zaczyn. Zagnieć ciasto i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto ponownie zagnieć i pokrój na 16 jednakowych kawałków. Z każdego uformuj placek, połóż na nim część jagód i sklej, tworząc knedle. Do szerokiego rondla wstaw sitko. Wlej tyle wody, by się z nim nie stykała. Następnie wyłóż je ścierką i rozłóż na niej knedle. Przykryj pokrywką i gotuj naparze przez 8 minut.

Reklama

Kiedy knedle się ugotują, wyjmij je łyżką cedzakową i ułóż na talerzu. Każdy lekko nakłuj widelcem, aby uszła para i nie zrobiły się zakalce. Danie posyp cukrem pudrem. Kluski serwuj na ciepło. Przed podaniem polej je roztopionym masłem.

32/2016 Na Żywo

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy