Drożdżowe rogaliki
Miły czas, gdy nie spieszymy się i delektujemy smakowitym początkiem dnia.
Sposób przygotowania:
1. Tłuszcz roztop w rondelku. Do miseczki wkrusz drożdże. Dodaj 1 łyżkę cukru i ¼ szklanki mleka, wymieszaj. Wsyp 3 łyżki mąki. Wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do przesianej mąki dodaj pozostałe mleko, cukier, jajka, wystudzony tłuszcz oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, włóż do miski. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by wyrosło.
2. Wyrośnięte ciasto podziel na 4-5 części. Każdą rozwałkuj na koło. Wytnij z niego trójkąty. U podstawy każdego trójkąta nałóż 1 łyżeczkę dżemu lub marmolady. Zwiń od podstawy w kierunku wierzchołka (koniec wierzchołka zawiń pod spód rogalika).
3. Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw na ok. 30 min. Jajko wymieszaj z mlekiem. Posmaruj wierzchy rogalików. Posyp cukrem. Piecz ok. 15 min w temperaturze 180°C.
Zobacz także: