Drożdżowe ślimaczki

Drożdżowe zawijasy ze śliwkami
Drożdżowe zawijasy ze śliwkami123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 420 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 100 g roztopionej margaryny lub masła
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 3 żółtka
  • 20 g świeżych drożdży

na nadzienie

  • 150 g mielonych orzechów włoskich
  • 50 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 1 jajko
  • 14-16 śliwek

na kruszonkę

  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 60 g roztopionej margaryny lub masła
  • ½ łyżeczki cynamonu
Czekoladowa babka drożdżowaStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?