Drożdżowe ślimaczki
Słodkie, soczyste, kolorowe... Skuś się na porcję pysznego ciasta ze śliwkami.
Składniki
na ciasto
- 420 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 100 g roztopionej margaryny lub masła
- 200 ml ciepłego mleka
- 3 żółtka
- 20 g świeżych drożdży
na nadzienie
- 150 g mielonych orzechów włoskich
- 50 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 1 jajko
- 14-16 śliwek
na kruszonkę
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 60 g roztopionej margaryny lub masła
- ½ łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Do pokruszonych drożdży wlej połowę mleka. Dodaj 1 łyżkę cukru i 4 łyżki mąki, wymieszaj. Przykryj i odstaw na ok. 15 min. Do przesianej mąki dodaj pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć ciasto. Włóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by wyrosło.
2. Z podanych składników przygotuj kruszonkę. Orzechy wymieszaj ze śmietanką i jajkiem. Śliwki pokrój w kostkę. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 45x35 cm. Ciasto posmaruj masą orzechową i rozłóż śliwki. Zwiń w roladę. Pokrój w plastry po ok. 2,5 cm. Ślimaczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy). Wierzch każdego posyp kruszonką. Przykryj i odstaw na ok. 20 min. Piecz ok. 20 min w temp. 180°C.
Zobacz także: