Reklama

Drożdżówki z jabłkiem

Idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie lub podwieczorek. Pachną nadchodzącą jesienią!

Składniki na ciasto

  • 50 dag mąki typ 500 lub 550
  • 1 szklanka mleka 3,2 proc.
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 5 dag masła
  • 4 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • sól

Składniki na kruszonkę

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag masła

Składniki dodatkowe

  • 3-4 twarde jabłka
  • cukier trzcinowy
  • cukier puder
  • cynamon
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

1. Jabłka umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasiennie, pokroić w półksiężyce. Drożdże przełożyć do miski, rozkruszyć, zalać letnim mlekiem, oprószyć łyżką mąki i łyżką cukru, wymieszać. Naczynie przykryć czystą, bawełnianą ściereczką, odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce. 

2. Mąkę przesiać, dodać cukier waniliowy i resztę zwykłego, 1/4 łyżeczki soli, rozkłócone jajka, roztopione i przestudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn. Ze składników zagnieść elastyczne ciasto, zwinąć w kulę, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 45 minut. 

Reklama

3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 12 części, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć. Placuszki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia, posmarować rozkłóconym jajkiem. 

4. Przygotować kruszonkę: zimne masło przesiekać, rozetrzeć w dłoniach z cukrem i mąką. Na środku każdego placka rozłożyć 3-4 kawałki jabłka. Obsypać cukrem trzcinowym, cynamonem i kruszonką. 

5. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec do zrumienienia, ok. 25 minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem ze szczyptą cynamonu.

Zobacz także:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy