Drożdżówki z jabłkiem
Idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie lub podwieczorek. Pachną nadchodzącą jesienią!
Sposób przygotowania:
1. Jabłka umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasiennie, pokroić w półksiężyce. Drożdże przełożyć do miski, rozkruszyć, zalać letnim mlekiem, oprószyć łyżką mąki i łyżką cukru, wymieszać. Naczynie przykryć czystą, bawełnianą ściereczką, odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Mąkę przesiać, dodać cukier waniliowy i resztę zwykłego, 1/4 łyżeczki soli, rozkłócone jajka, roztopione i przestudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn. Ze składników zagnieść elastyczne ciasto, zwinąć w kulę, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 45 minut.
3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 12 części, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć. Placuszki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia, posmarować rozkłóconym jajkiem.
4. Przygotować kruszonkę: zimne masło przesiekać, rozetrzeć w dłoniach z cukrem i mąką. Na środku każdego placka rozłożyć 3-4 kawałki jabłka. Obsypać cukrem trzcinowym, cynamonem i kruszonką.
5. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec do zrumienienia, ok. 25 minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem ze szczyptą cynamonu.
Zobacz także: