Reklama

Reklama

Dynia faszerowana mięsem

Właśnie zaczyna się sezon na dynię. Smakuje wspaniale zarówno na słodko, jak i na słono.

Składniki

  • 2 dynie
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag mięsa mielonego
  • cebula
  • szklanka ugotowanego ryżu
  • marchewka
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • ziarenka granatu

Sposób przygotowania:

1. Oczyszczone dynie ułóż cięciem do dołu w wysmarowanej tłuszczem brytfannie i podlej niewielką ilością wody. Piecz w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez ok. 30 minut. 

2. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę, marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. 

3. Na drugiej patelni podgrzej oliwę i wrzuć mięso. Dopraw solą i pieprzem. Duś przez 10 minut. Wymieszaj z ryżem. 

4. Dynie wyjmij z brytfanny i osusz. Napełnij je masą ryżową i ułóż w brytfance. Zapiekaj w temp. 180°C przez 15 minut.

Reklama

5. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki i ziarenkami granatu.

Zobacz także:


Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy