Dynia faszerowana mięsem
Właśnie zaczyna się sezon na dynię. Smakuje wspaniale zarówno na słodko, jak i na słono.
Sposób przygotowania:
1. Oczyszczone dynie ułóż cięciem do dołu w wysmarowanej tłuszczem brytfannie i podlej niewielką ilością wody. Piecz w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez ok. 30 minut.
2. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę, marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Na drugiej patelni podgrzej oliwę i wrzuć mięso. Dopraw solą i pieprzem. Duś przez 10 minut. Wymieszaj z ryżem.
4. Dynie wyjmij z brytfanny i osusz. Napełnij je masą ryżową i ułóż w brytfance. Zapiekaj w temp. 180°C przez 15 minut.
5. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki i ziarenkami granatu.
Zobacz także: