Dynia niejedno ma imię
Najbardziej popularna jest dynia olbrzymia, zwana też zwyczajną. A która jest najlepsza i do czego? Ja polecam cztery wyjątkowe odmiany.
Hokkaido
Jest nieduża, okrągła, ma pomarańczową skórkę, której nie obieramy, gdyż zawiera wiele cennych składników odżywczych. Miąższ jest delikatny, o orzechowym posmaku. Świetna na zupy, do ciast i zapiekania. Można ją także marynować.
Makaronowa
Ma lekko podłużny kształt i skórę w żółtym lub żółtozielonym kolorze. Miąższ pod wpływem gotowania lub pieczenia rozdziela się na nitki, które przypominają makaron. Podaję go z sosem, jak spaghetti.
Piżmowa
Ma gruszkowaty kształt, jasną pomarańczowożółtą skórkę i miąższ o delikatnym orzechowym posmaku. Nadaje się do faszerowania, pieczenia, na purée, zupy czy pikle.
Biała
Jej skórka i miąższ ma kremowy kolor. Delikatna w smaku. Ugotowana z niej zupa ma prawie biały kolor. Polecam również do pieczenia oraz marynowania.
Hanna Szymkiewicz - doświadczona mistrzyni kulinarna