Dynia w kuchni
Pękata dama to wdzięczna bohaterka eksperymentów w kuchni. Daj się ponieść swojej kulinarnej wyobraźni.
Jest niskokaloryczna, zawiera całą masę witamin, kwas foliowy, żelazo i ogromną dawkę beta-karotenu. Warto ją jeść.
W Polsce najpopularniejsza jest dynia olbrzymia i dynia zwyczajna, ale w niektórych supermarketach możesz zakupić też dynię makaronową, piżmową, dynię Hokkaido.
Dynię można marynować, gotować, piec i smażyć. Przygotujesz z niej wyśmienitą zupę krem, racuszki, farsz do pierogów, a nawet ciasto.
Pierogi z dynią
Ciasto na pierogi przygotuj jak zwykle z jedną różnicą, pomieszaj, w równych proporcjach, mąkę pszenną z żytnią i dodaj łyżkę oliwy. Cebulę, czosnek i natkę drobno posiekaj.
Dynię obierz i oczyść z pestek. Miąższ zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zeszklij cebulę i czosnek, dodaj dynię i pokrojone pomidory. Przypraw i smaż kilka minut.
Farsz nakładaj do kółeczek z ciasta, zlepiaj i gotuj.
Pyszne placuszki
Pokrojoną w niezbyt dużą kostkę dynię ugotuj w osolonej wodzie. W misce wymieszaj 2 jajka, mąkę kukurydzianą, kilka łyżek gazowanej wody, łyżeczkę jasnego sosu sojowego, 50 ml jasnego piwa, sól i pieprz aż powstanie gęste ciasto naleśnikowe.
Zamaczaj w nim dynię i smaż w głębokim tłuszczu.