Reklama

Dżem agrestowy

Doskonały do kanapek, gofrów i naleśników.


Składniki

  • 1 kg dojrzałego agrestu
  • 1 kg cukru
  • 500 ml wody

Do zamrażalnika włóż talerzyk.

Agrest umyj, odetnij ogonki, a następnie przełóż do garnka o grubym dnie. Dodaj wodę i doprowadź do wrzenia. Od momentu zagotowania pozostaw na dużym ogniu przez około minutę. Następnie zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 10-15 minut, aż owoce zmiękną. Dodaj cukier i jeszcze raz zagotuj. Gotuj kolejne 10 minut.

Wyjmij z zamrażalnika talerzyk i wyłóż na niego łyżkę dżemu. Jeśli po kilku sekundach na jego powierzchni pojawi się delikatna skórka, oznacza to, że dżem odpowiednio zgęstniał. Jeśli jest płynny, gotuj jeszcze kilka minut. Przełóż do wysterylizowanych słoików i szczelnie zamknij. Odwróć do góry dnem.

Reklama


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy