Dżem borówkowy z miodem
To co najzdrowsze w borówkach, miodzie, orzechach włoskich oraz soku z cytryny możesz zachować w dżemie borówkowym. Jego cenne składniki przydadzą się jesienią i zimą - dżem jest doskonały na przeziębienie oraz poprawę apetytu. Aby przetrwał jak najdłużej, nie oblizuj łyżki podczas jego przygotowywania, a słoiki - dobrze wyparz!
1. Orzechy włoskie wymoczyć przez 30 minut w gorącej wodzie, następnie odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem, drobno zmielić.
2. Borówki przerzucić do miski z wodą, starannie płukać, aż woda będzie pozbawiona liści i zanieczyszczeń. Połączyć z miodem ogrzanym do temperatury 40°C, orzechami i przecedzonym sokiem z cytryn. Wszystko wymieszać.
3. Jeszcze ciepły dżem borówkowy rozlać do wcześniej wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, pasteryzować w piekarniku w 40°C ok. 30 min.
Zobacz także: