Dżem z dyni
Z dyni można przygotować pyszne smarowidło na kanapki. Już niedługo sezon, warto przygotować się na przetwory!
1. Z pomarańczy oraz cytryny wyciśnij sok. Z dyni usuń skórkę oraz miękki miąższ z pestkami. Twardy środek pokrój w kostkę. Włóż do garnka. Wlej ok. 5 łyżek wody. Często mieszając gotuj 20-30 min, aż dynia stanie się miękka. Rozdrobnij blenderem na gładki mus. Dodaj sok z pomarańczy i cytryny oraz żelfix, wymieszaj. Podgrzewaj, aż całość zacznie wrzeć. Mieszając wsyp cukier. Gotuj ok. 3 minuty.
2. Gorący dżem przełóż do czystych, gorących słoików (wcześniej wyparz je przez 15-20 min w piekarniku w temp. 100°C). Każdy słoik szczelnie zakręć i postaw na 30 min do góry dnem. Możesz je również przykryć grubym kocem lub ręcznikiem.
Zobacz także: