Eklerki jak u mamy

Domowe eklerki wyśmienicie sprawdzą się przy filiżance popołudniowej kawy.

Eklerki przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi
Eklerki przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • szklanka wody
  • 10 dag masła
  • 15 dag mąki
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka

na krem

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 śmietanki kremówki

dodatkowe

  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

1. Wodę zagotuj z masłem. Dosyp mąkę, cukier i sól. Mieszaj, podgrzewając, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Ostudź i ukręć z jajkami. Gotowe przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz eklerki 10 minut w temp. 200°C, a potem przykręć temp. do 190°C i piecz jeszcze 20 minut.

2. Szklankę mleka zagotuj z cukrem. Resztę roztrzep z mąką ziemniaczaną i żółtkiem. Wlej do gotującego się słodkiego mleka i wymieszaj. Ostudź, a następnie połącz z ubitą śmietanką. Wstaw krem do lodówki.

3. Przekrój eklerki na pół i za pomocą rękawa cukierniczego napełnij je zimnym kremem. Ponownie złóż jak kanapkę i dociśnij.

4. Polewę czekoladową (użyłam gotowej z paczki) podgrzej do rozpuszczenia i polej nią ciastka.

Zobacz także:

Czekoladowe krispies z orzechamiStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas