Eklerki jak u mamy
Domowe eklerki wyśmienicie sprawdzą się przy filiżance popołudniowej kawy.
Sposób przygotowania:
1. Wodę zagotuj z masłem. Dosyp mąkę, cukier i sól. Mieszaj, podgrzewając, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Ostudź i ukręć z jajkami. Gotowe przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz eklerki 10 minut w temp. 200°C, a potem przykręć temp. do 190°C i piecz jeszcze 20 minut.
2. Szklankę mleka zagotuj z cukrem. Resztę roztrzep z mąką ziemniaczaną i żółtkiem. Wlej do gotującego się słodkiego mleka i wymieszaj. Ostudź, a następnie połącz z ubitą śmietanką. Wstaw krem do lodówki.
3. Przekrój eklerki na pół i za pomocą rękawa cukierniczego napełnij je zimnym kremem. Ponownie złóż jak kanapkę i dociśnij.
4. Polewę czekoladową (użyłam gotowej z paczki) podgrzej do rozpuszczenia i polej nią ciastka.
Zobacz także: