Różne kolory
Najpopularniejsze są maliny czerwone, ale też można dostać odmiany różowe, białe, żółte, purpurowe, a nawet czarne. Ważne, aby były jędrne, soczyste i bez przebarwień. Nie kupujmy malin z białym nalotem czy miękkich, bo to oznacza, że są nieświeże i będą miały zmieniony smak oraz aromat.
Dobrze przebrane
Malin nigdy nie myję, ponieważ stają się wodniste, robią się miękkie i tracą apetyczny wygląd. Przed użyciem dokładnie je przebieram.
Bez pestek
Jeśli przygotowuję konfitury lub mus z malin, na koniec przecieram je przez sitko, dzięki czemu pozbywam się uciążliwych pestek.
Nie tylko na słodko
Słodko-kwaśny smak malin doskonale pasuje do dań z wieprzowiny, wątróbek i serów pleśniowych. Owoce warto też łączyć z sałatami.
Owocowy ocet
500 ml wody słodzę 3 łyżeczkami cukru i zalewam 500 g malin. Dodaję skórkę z kromki razowego chleba i odstawiam w ciepłe i ciemne miejsce na co najmniej 3 tygodnie. Codziennie mieszam, a na koniec przecedzam.
Hanna Szymkiewicz - doświadczona mistrzyni kulinarna