Reklama

Ekspert radzi: Maliny

Co powinnaś wiedzieć o malinach?

Różne kolory

Najpopularniejsze są maliny czerwone, ale też można dostać odmiany różowe, białe, żółte, purpurowe, a nawet czarne. Ważne, aby były jędrne, soczyste i bez przebarwień. Nie kupujmy malin z białym nalotem czy miękkich, bo to oznacza, że są nieświeże i będą miały zmieniony smak oraz aromat.

Dobrze przebrane

Malin nigdy nie myję, ponieważ stają się wodniste, robią się miękkie i tracą apetyczny wygląd. Przed użyciem dokładnie je przebieram.

Bez pestek

Reklama

Jeśli przygotowuję konfitury lub mus z malin, na koniec przecieram je przez sitko, dzięki czemu pozbywam się uciążliwych pestek.

Nie tylko na słodko

Słodko-kwaśny smak malin doskonale pasuje do dań z wieprzowiny, wątróbek i serów pleśniowych. Owoce warto też łączyć z sałatami.

Owocowy ocet

500 ml wody słodzę 3 łyżeczkami cukru i zalewam 500 g malin. Dodaję skórkę z kromki razowego chleba i odstawiam w ciepłe i ciemne miejsce na co najmniej 3 tygodnie. Codziennie mieszam, a na koniec przecedzam.

Hanna Szymkiewicz - doświadczona mistrzyni kulinarna

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy