Reklama

Ekspert radzi: Marchewka

Doświadczona mistrzyni kulinarna, Hanna Szymkiewicz, radzi, jak uzyskać najlepsze ciasto marchewkowe.

Trzeba zetrzeć

Obraną i umytą marchewkę ścieram na tarce o małych oczkach. Dzięki temu równomiernie rozłoży się ona w wypieku, który będzie miał też ładny kolor. Surowe ciasto marchewkowe jest gęste i grudkowate, ale nie trzeba się tym przejmować. Po upieczeniu będzie idealne.

Z przyprawami

Do ciasta marchewkowego pasują korzenne przyprawy. Dodaję do niego rozdrobniony cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, kardamon. Dobre jest również z orzechami, np. włoskimi lub laskowymi oraz wiórkami kokosowymi, a także rodzynkami lub kandyzowaną skórką pomarańczową. Czasem piekę je również ze świeżymi owocami - ananasem, brzoskwiniami, jabłkami, gruszkami.

Reklama

Wykończenie

Upieczone ciasto marchewkowe posypuję cukrem pudrem, dekoruję lukrem lub kremem cytrynowym na bazie serka mascarpone. Można je też podawać z bitą śmietaną.

Na tort

Ciasto marchewkowe upieczone w tortownicy będzie doskonałą bazą tortu przełożonego owocowymi kremami.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy