Ekspert radzi: Marchewka
Doświadczona mistrzyni kulinarna, Hanna Szymkiewicz, radzi, jak uzyskać najlepsze ciasto marchewkowe.
Trzeba zetrzeć
Obraną i umytą marchewkę ścieram na tarce o małych oczkach. Dzięki temu równomiernie rozłoży się ona w wypieku, który będzie miał też ładny kolor. Surowe ciasto marchewkowe jest gęste i grudkowate, ale nie trzeba się tym przejmować. Po upieczeniu będzie idealne.
Z przyprawami
Do ciasta marchewkowego pasują korzenne przyprawy. Dodaję do niego rozdrobniony cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, kardamon. Dobre jest również z orzechami, np. włoskimi lub laskowymi oraz wiórkami kokosowymi, a także rodzynkami lub kandyzowaną skórką pomarańczową. Czasem piekę je również ze świeżymi owocami - ananasem, brzoskwiniami, jabłkami, gruszkami.
Wykończenie
Upieczone ciasto marchewkowe posypuję cukrem pudrem, dekoruję lukrem lub kremem cytrynowym na bazie serka mascarpone. Można je też podawać z bitą śmietaną.
Na tort
Ciasto marchewkowe upieczone w tortownicy będzie doskonałą bazą tortu przełożonego owocowymi kremami.