Ekspresowe dodatki, czyli letnie sałatki
Nie może ich zabraknąć na piknikowym czy grillowym stole. Dostarczają wielu witamin, są przepyszne i świetnie komponują się z pieczonym na grillu mięsem, a bogactwo antyoksydantów niweluje szkodliwy wpływ związków powstałych podczas pieczenia, chroniąc nas przed wolnymi rodnikami.
Dbajmy o to, żeby sałatki zawsze były zrobione ze świeżych owoców i warzyw. Zamiast majonezu używajmy lekkich sosów jogurtowo-ziołowych lub winegretu. Nie żałujmy aromatycznych przypraw i ziół.
Soczyste truskawki i feta, obtoczona w posiekanej mięcie i pieprzu, na liściach rukoli, z dodatkiem szczypiorku i miodowo miętowego sosu winegret. Sałatka bardzo orzeźwiająca i wyrazista w smaku.
100 g rukoli
15 dojrzałych truskawek, pokrojonych na połówki
10 czarnych oliwek, pokrojonych na połówki
3 łyżki posiekanego szczypiorku
15 malutkich kostek sera feta
2 łyżki posiekanej świeżej mięty
świeżo zmielony czarny pieprz
Miodowy sos winegret ze świeżą miętą
łyżka soku z cytryny lub limonki (albo półtorej łyżki octu winnego)
3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
łyżka miodu
szczypta soli morskiej
świeżo zmielony czarny pieprz
łyżka posiekanej świeżej mięty
Przygotować winegret. Do miseczki dodać miód, wlać sok z cytryny, dosypać soli i pieprzu do smaku. Dolać oliwę i wymieszać wszystkie składniki. Dodać posiekaną miętę i ponownie wymieszać.
Rukolę ułożyć na półmisku, obłożyć truskawkami, oliwkami i posypać szczypiorkiem. Kosteczki sera feta obtoczyć w pieprzu i 5 łyżkach posiekanej mięty, ułożyć na sałatce. Przed samym podaniem sałatkę polać przygotowanym sosem miodowo -miętowym i doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Składniki na 4 porcje
130-150 g kuskusu lub bulguru
2 duże pomidory
średniej wielkości ogórek
100 g rukoli
150-180 g fety
sok z cytryny - do smaku
2-3 łyżki oliwy
sól, pieprz
mięta
3-4 średniej wielkości bakłażany
garść orzeszków piniowych
Kuskus lub bulgur przygotować według zaleceń na opakowaniu. Pomidory i ogórek umyć i osuszyć, ogórek obrać za skórki i pokroić wraz z pomidorami w kostkę. Rukolę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Fetę drobno pokruszyć lub pokroić.
W misie wymieszać przygotowany uprzednio kuskus, pokrojone warzywa, rukolę i fetę, dodać oliwę, sok z cytryny do smaku, doprawić szczyptą soli i pieprzem, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
Bakłażany pokroić w plastry (mniej więcej pół cm), posmarować oliwą, posolić i zgrillować (lub piec 15 mi nut w 180-200°C).
Ciepłe bakłażany dodać do chłodnej s łatki. Wymieszać i podać na stół. Gotowe danie posypać orzeszkami piniowymi prażonymi przez chwilę na suchej patelni i świeżymi listkami mięty.
Składniki:
mieszanka sałat z rukolą
3 łodygi selera naciowego
2 ogórki konserwowe
Sos jogurtowy: mały jogurt naturalny gęsty, czubryca zielona, pieprz, sok z limonki, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Sałatę wymieszać z pokrojonym w talarki selerem naciowym i ogórkami. Polać sosem jogurtowym.
Składniki:
3 jajka na twardo
10-12 pieczarek ugotowanych do miękkości w lekko osolonej wodzie
sałata lodowa
czerwona papryka
Sos: mały jogurt naturalny (150 g), sok z połowy limonki, łyżeczka czubrycy zielonej lub przyprawy włoskiej, pieprz, 2 zmiażdżone ząbki czosnku
Wymieszać wszystkie składniki sosu jogurtowego, a następnie dodać do porwanych liści sałaty lodowej i pokrojonych w kostkę jajek, pieczarek i papryki.
Składniki na 4 porcje
4 słodkie gruszki
2 małe cukinie
melon
cytryna
garść orzechów włoskich
szczypta soli morskiej
4 łyżki fruktozy lub 2 łyżki melasy trzcinowej
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka cukru trzcinowego
Gruszki obrać i pokroić w plasterki, następnie gotować w wodzie z dodatkiem fruktozy lub melasy i sokiem z cytryny, aż zmiękną. Cukinię obrać, pokroić i sparzyć we wrzątku. Całość połączyć z kawałkami wydrążonego melona i posiekanymi orzechami włoskimi. Sałatkę skropić oliwą z oliwek i doprawić do smaku cukrem trzcinowym oraz szczyptą soli.
Składniki:
20 dag wątróbki drobiowej (można zastąpić kurczakiem)
pół główki sałaty lodowej lub mieszanka sałat
kilka listków szpinaku
140 g sera feta
15 dag świeżych truskawek
2 łyżki masła
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku truskawkowego z rozgniecionych 2 truskawek
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka listków świeżego tymianku
sól
Wątróbkę lub filet z kurczaka usmażyć na maśle. Posypać solą i pieprzem do smaku, połączyć z tymiankiem. Sałatę rozdrobnić, ułożyć na półmisku razem z opłukanymi i osuszonymi liśćmi szpinaku. Z soku truskawkowego, oliwy, octu balsamicznego oraz soli przygotować sos. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na połówki. Na sałatę i szpinak wyłożyć wątróbkę lub kurczaka, ser feta, posypać truskawkami i polać sosem.
Składniki:
mała pierś kurczaka
mozzarella w małych kulkach lub jedna pokrojona duża kula
sałata lodowa lub mieszanka sałat
100 g pomidorków koktajlowych
mała cebula cukrowa
150 g odtłuszczonego jogurtu greckiego
czosnek
ulubione zioła, np. kolendra, bazylia
oliwa z oliwek
Pierś kurczaka przyprawić według gustu (np. solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką) i zgrillować lub usmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Po ostudzeniu drobno pokroić.
Umytą sałatę lodową podrzeć na małe kawałki, wsypać pokrojone na pół pomidor ki koktajlowe i posiekaną cebulę. Jogurt połączyć z ząbkiem czosnku, łyżką oliwy i ulubionymi ziołami.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub sos czosnkowo-jogurtowy podać w osobnej miseczce.
Feta, arbuz i natka pietruszki? Dziwne połączenie? O nie, to tercet doskonały!!!
Składniki na 2 porcje:
8 plastrów arbuza (bez pestek)
50 g sera feta
ćwierć szklanki obranych pistacji
pół pęczka natki pietruszki lub kolendry
Sos: 2 łyżki płynnego miodu, 2 łyżeczki brązowego cukru, łyżka drobno startego świeżego imbiru, sok z jednej limonki, świeżo zmielony lub młotkowany czarny pieprz
Składniki sosu wymieszać w miseczce. Do salaterek włożyć kawałeczki arbuza, posypać pokruszonym serem feta oraz posiekanymi pistacjami. Polać sosem i posypać listkami świeżej natki lub kolendry.
Fragment książki "Jedz pysznie, chudnij cudnie... w święta, na grillu i imieninach" Magdaleny Makarowskiej.