Ekspresowe poduszeczki z malinami

Wizyta niezapowiedzianych gości? A może po prostu masz ochotę na coś słodkiego? Wypróbuj przepis na domowe ciasteczka z dżemem malinowym.

Poduszeczki z ciastem francuskim i dżemem malinowym
Poduszeczki z ciastem francuskim i dżemem malinowym123RF/PICSEL

Składniki

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego (275 g)
  • 150-200 g dżemu z porzeczek lub truskawek
  • cukier kryształ

Sposób przygotowania:

1. Ciasto francuskie rozwijamy i nożem lub radełkiem tniemy na kwadraty o boku ok. 3 cm. Co drugi kwadrat nacinamy w dwóch miejscach na odcinku ok. 1 cm.

2. Na środek pełnego kwadratu nakładamy porcję gęstego dżemu, a następnie przykrywamy ponacinanym kawałkiem ciasta. Brzegi od wewnątrz smarujemy wodą i mocno zlepiamy.

3. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 3-centymetrowe odstępy. Smarujemy wodą za pomocą pędzelka i posypujemy cukrem. Pieczemy 12-15 minut w 170°C, do momentu aż ciasteczka się zarumienią.

4. Wyjmujemy blachę z piekarnika i odstawiamy ciastka do przestygnięcia. Wyśmienicie smakują, gdy są jeszcze lekko ciepłe.

Zobacz także:

Koktajl bananowo-malinowyInteria Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas