Ewa Wachowicz: To sekretny przepis mojej babci
Co robi Ewa Wachowicz, kiedy zapomni kupić pieczywa? Sięga po sprawdzony przepis swojej babci, czyli popularne na Podkarpaciu proziaki. Te pyszne bułeczki można w kilka minut zrobić nawet na zwykłej patelni, o czym mogli się przekonać widzowie programu "Ewa gotuje" na antenie Polsatu.

Poradzą sobie z nimi nawet osoby, które nie mają dużej wprawy jeśli chodzi o pieczywo. Przepis nie wymaga użycia zakwasu ani drożdży, a Ewa podpowiada, jakiej mąki użyć, aby było zdrowiej.
Zobacz, jak Ewa Wachowicz przygotowuje bułeczki według rodzinnej receptury oraz inne dania na zdrowy i pełnowartościowy obiad oraz lekki deser. Poniżej znajdziesz przepisy z odcinka nr 395:
Bułeczki sodowe, proziaki

Składniki
- ½ kg - mąki
- 1 szklanka - maślanki lub zsiadłego mleka
- 1 łyżeczka - sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki - soli
- ½ łyżeczki - cukru
- Do podania: masło ziołowe, np. tymiankowe
Mąkę przesiać do miski z solą i sodą. Posłodzić. Wlać maślankę lub zsiadłe mleko. Wymieszać i wyrobić.
Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość około 1 cm. Używając szklanki lub pierścienia wykroić krążki. Resztki ciasta skleić i ponownie rozwałkować, po czym wyciąć kolejne placuszki.
Krążki ułożyć na desce, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie upiec na suchej patelni o grubym dnie, obracając mniej więcej co 1-2 minuty. Proziaki będą gotowe po 10-12 minutach. Można je też upiec w piekarniku (12-18 minut w temp. 190-200 st. C).
Są też przepisy, wedle których ciasta nie należy wyrabiać, a jedynie bardzo delikatnie wymieszać. Wówczas pojedyncze porcje wykładamy na omączoną deskę i nadajemy im nieregularny kształt (kwadratów, prostokątów lub trójkątów). Ciasto powinno być wilgotne i "lejące", jak też nie musi wyrastać.
Chłodnik ogórkowy z cukinią

Polska kuchnia z nich słynie, do tego są zdrowe i szybko się je robi. To oczywiście chłodniki - zupy, które sprawdzają się nie tylko podczas upałów. Chłodniki są doskonałym sposobem na przemycenie do diety świeżych warzyw i niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania probiotyków.
Ewa Wachowicz proponuje wyjątkowy chłodnik z dodatkiem... cukinii. Czy wiedzieliście, że można ją jeść na surowo? Świeża bułeczka posmarowana masłem z cieniutkim plasterkiem tego warzywa smakuje doskonale!
Z tego odcinka dowiecie się również, dlaczego warto mieć w domu kostki lodu z zamrożonymi listkami mięty!
Składniki
- 2 ogórki małosolne
- 1 cukinia
- kilka rzodkiewek
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz (może być kolorowy)
- 2 szklanki kefiru lub maślanki
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- ½ szklanki wody z ogórków
do podania
- pstrąg wędzony
- kostki lodu z limonką i miętą
Ogórki i cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej. Przełożyć do garnka. Dorzucić posiekany koperek, szczypiorek, czosnek, szalotki i rzodkiewki. Przyprawić solą. Wlać kefir i wodę z ogórków, dodać jogurt i wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Przed podaniem przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z pokrojonym pstrągiem wędzonym. Można dorzucić kostki lodu.
Polędwiczki z warzywami

Polędwiczki z tego przepisu zawierają taką porcję, warzyw, że nie musisz już przygotowywać sałatki! Aromatyczne mięso (ach ta marynata!) z warzywami opieczone na ruszcie można podawać z pysznymi bułeczkami sodowymi i uwielbianymi przez Ewę ogórkami małosolnymi.
Składniki
- 1 - polędwiczka wieprzowa
- sól
- pieprz
- 1 - marchewka
- 1 - papryka żółta
- 1 - cebula
do podania
- ogórki kiszone lub małosolne
marynata
- 2 łyżki - musztardy Dijon
- 2 łyżki - oleju z pestek winogron
- 1 łyżka - miodu
- 2 ząbki - czosnku
Polędwiczkę pokroić w plastry i delikatnie rozbić. Z jednej strony przyprawić solą i pieprzem.
Olej wymieszać z musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posmarować mięso. Przełożyć do zamykanego naczynia i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Marchewkę i paprykę pokroić w słupki, cebulę w piórka. Ułożyć na zamarynowanych plastrach wieprzowiny i zwinąć w rulon. Spiąć wykałaczką i upiec na ruszcie. Roladki można też nabić na patyczki do szaszłyków.
Lemoniada imbirowa

Składniki
- 3 cytryny
- 1 pomarańcza
- 1 limonka
- kawałek imbiru
- 6 łyżek ksylitolu
- 1 litr wody
- mięta
- kilka plasterków cytryny, pomarańczy i limonki
Z cytrusów wycisnąć sok. Przelać do dzbanka. Imbir obrać, zetrzeć na drobnej tarce i dorzucić do soku. Posłodzić ksylitolem. Wlać wodę, wymieszać, wrzucić miętę i plasterki owoców. Schłodzić w lodówce.
Tarta z budyniem i owocami leśnymi

Ewa Wachowicz podaje przepis na doskonały, zdrowy i prosty deser bez glutenu i laktozy. Oczywiście osoby, które cierpią z powodu alergii pokarmowych, mogą zrobić go ze zwykłych składników. Ewa podaje obie wersje!
Składniki
- 60 g herbatników bezglutenowych
- 50 g masła lub oleju kokosowego
- 1 łyżka miodu
masę budyniową
- 500 ml mleka kokosowego
- 4 łyżki erytrolu lub ksylitolu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki orkiszowej
- 2 żółtka
- 100 g masła lub oleju kokosowego
- owoce do dekoracji
- maliny, borówki, jeżyny
Herbatniki rozdrobnić, dodać roztopione masło z miodem. Przełożyć na dno formy do tarty (lub tortownicy o średnicy 27-28 cm). Schłodzić w lodówce.
Odlać ½ szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem waniliowym i osłodzić do smaku. Do zimnego mleka dodać mąkę i żółtka, roztrzepać i wlać na gorące mleko. Zagotować mieszając.
Do gotowego budyniu dodać masło. Mieszać, aż się rozpuści. Przestudzić. Wyłożyć na spód i udekorować owocami.
Nowe odcinki programu "Ewa gotuje" w każdą sobotę w Polsacie o godzinie 10.10!