Ewa Wachowicz: To sekretny przepis mojej babci
Co robi Ewa Wachowicz, kiedy zapomni kupić pieczywa? Sięga po sprawdzony przepis swojej babci, czyli popularne na Podkarpaciu proziaki. Te pyszne bułeczki można w kilka minut zrobić nawet na zwykłej patelni, o czym mogli się przekonać widzowie programu "Ewa gotuje" na antenie Polsatu.
Poradzą sobie z nimi nawet osoby, które nie mają dużej wprawy jeśli chodzi o pieczywo. Przepis nie wymaga użycia zakwasu ani drożdży, a Ewa podpowiada, jakiej mąki użyć, aby było zdrowiej.
Zobacz, jak Ewa Wachowicz przygotowuje bułeczki według rodzinnej receptury oraz inne dania na zdrowy i pełnowartościowy obiad oraz lekki deser. Poniżej znajdziesz przepisy z odcinka nr 395:
Mąkę przesiać do miski z solą i sodą. Posłodzić. Wlać maślankę lub zsiadłe mleko. Wymieszać i wyrobić.
Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość około 1 cm. Używając szklanki lub pierścienia wykroić krążki. Resztki ciasta skleić i ponownie rozwałkować, po czym wyciąć kolejne placuszki.
Krążki ułożyć na desce, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie upiec na suchej patelni o grubym dnie, obracając mniej więcej co 1-2 minuty. Proziaki będą gotowe po 10-12 minutach. Można je też upiec w piekarniku (12-18 minut w temp. 190-200 st. C).
Są też przepisy, wedle których ciasta nie należy wyrabiać, a jedynie bardzo delikatnie wymieszać. Wówczas pojedyncze porcje wykładamy na omączoną deskę i nadajemy im nieregularny kształt (kwadratów, prostokątów lub trójkątów). Ciasto powinno być wilgotne i "lejące", jak też nie musi wyrastać.
Polska kuchnia z nich słynie, do tego są zdrowe i szybko się je robi. To oczywiście chłodniki - zupy, które sprawdzają się nie tylko podczas upałów. Chłodniki są doskonałym sposobem na przemycenie do diety świeżych warzyw i niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania probiotyków.
Ewa Wachowicz proponuje wyjątkowy chłodnik z dodatkiem... cukinii. Czy wiedzieliście, że można ją jeść na surowo? Świeża bułeczka posmarowana masłem z cieniutkim plasterkiem tego warzywa smakuje doskonale!
Z tego odcinka dowiecie się również, dlaczego warto mieć w domu kostki lodu z zamrożonymi listkami mięty!
Ogórki i cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej. Przełożyć do garnka. Dorzucić posiekany koperek, szczypiorek, czosnek, szalotki i rzodkiewki. Przyprawić solą. Wlać kefir i wodę z ogórków, dodać jogurt i wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Przed podaniem przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z pokrojonym pstrągiem wędzonym. Można dorzucić kostki lodu.
Polędwiczki z tego przepisu zawierają taką porcję, warzyw, że nie musisz już przygotowywać sałatki! Aromatyczne mięso (ach ta marynata!) z warzywami opieczone na ruszcie można podawać z pysznymi bułeczkami sodowymi i uwielbianymi przez Ewę ogórkami małosolnymi.
Polędwiczkę pokroić w plastry i delikatnie rozbić. Z jednej strony przyprawić solą i pieprzem.
Olej wymieszać z musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posmarować mięso. Przełożyć do zamykanego naczynia i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Marchewkę i paprykę pokroić w słupki, cebulę w piórka. Ułożyć na zamarynowanych plastrach wieprzowiny i zwinąć w rulon. Spiąć wykałaczką i upiec na ruszcie. Roladki można też nabić na patyczki do szaszłyków.
Z cytrusów wycisnąć sok. Przelać do dzbanka. Imbir obrać, zetrzeć na drobnej tarce i dorzucić do soku. Posłodzić ksylitolem. Wlać wodę, wymieszać, wrzucić miętę i plasterki owoców. Schłodzić w lodówce.
Ewa Wachowicz podaje przepis na doskonały, zdrowy i prosty deser bez glutenu i laktozy. Oczywiście osoby, które cierpią z powodu alergii pokarmowych, mogą zrobić go ze zwykłych składników. Ewa podaje obie wersje!
Herbatniki rozdrobnić, dodać roztopione masło z miodem. Przełożyć na dno formy do tarty (lub tortownicy o średnicy 27-28 cm). Schłodzić w lodówce.
Odlać ½ szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem waniliowym i osłodzić do smaku. Do zimnego mleka dodać mąkę i żółtka, roztrzepać i wlać na gorące mleko. Zagotować mieszając.
Do gotowego budyniu dodać masło. Mieszać, aż się rozpuści. Przestudzić. Wyłożyć na spód i udekorować owocami.
Nowe odcinki programu "Ewa gotuje" w każdą sobotę w Polsacie o godzinie 10.10!