Ewa Wachowicz: Tradycyjne i oryginalne przepisy na wielkanocne baby
Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez słodkich wypieków, przede wszystkim babek. Na moim świątecznym stole zawsze robią furorę. Przygotowuję je na wiele różnych sposobów, a więc posiadam sporo różnorodnych przepisów. Myślę, że niektóre z nich na pewno przypadną wam do gustu.
Jeśli chodzi o słodkości, to pracę nad nimi rozpoczynam już w Wielki Czwartek. Na “pierwszy ogień" zawsze przygotowuję babki i kruche ciasto do mazurków. Takie wypieki można przechowywać przez dłuższy czas, co później pozwala mi skupić się na innych potrawach.
Zobacz również: Waniliowy sernik brulee. Ewa Wachowicz zdradza przepis na pyszny deser
Na początku proponuję wykonanie babki “klęczańskiej", a więc z mojego rodzinnego domu. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane i baba praktycznie zawsze się udaje. Nie sposób odmówić sobie tej słodkości!
Składniki:
- 500 g mąki
- 350 g cukru
- 250 g masła
- 4 - jajka
- ¾ szklanki mleka lub śmietany
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Opis przygotowania:
- Masło utrzeć z 25 dag cukru, dodać żółtka i cukier waniliowy. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać, po czym na przemian z mlekiem (lub śmietaną) dodać do utartych z cukrem żółtek - cały czas mieszając.
- Gdy wszystkie składniki utworzą gładką masę dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto podzielić na dwie połowy i z jednej zrobić masę czekoladową: dosypać kakao i pozostałe 10 dag cukru.
- Formę na babkę (okrągła o pojemności 1 i 1/2l) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nakładanie ciasta zacząć od kilku łyżek masy "białej", następnie dać kilka łyżek czekoladowej i tak do wyczerpania ciasta - bacząc, by na wierzchu była masa z kakao.
- Piec ok. 1 i 1/2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Zobacz również: Trzy przepisy na sałatki wielkanocne. Biją na głowę tradycyjną jarzynową
Jeśli lubicie ciasto drożdżowe, polecam poniższy przepis na babkę drożdżową z dżemem malinowym.
Składniki:
- 700 g mąki
- 350 ml mleka
- 230 g cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 3 jajka
- 120 g masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- dżem malinowy
- 1 żółtko
- 3 łyżki mleka
Opis przygotowania:
- Mąkę przesiać do dużej miski. Zrobić dołek, wlać około 100 ml ciepłego mleka. Posłodzić 3 łyżkami cukru. Wkruszyć drożdże. Delikatnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
- Po tym czasie wybić jajka, dosypać resztę cukru, dolać pozostałe mleko oraz roztopione masło. Uperfumować cukrem waniliowym.
- Wyrobić ciasto. Gdy zacznie odchodzić od łyżki, przykryć i odstawić na ½ godziny.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę - obficie posypaną mąką. Podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować dżemem malinowym. Delikatnie zwinąć w rulon i pokroić na 3-centymetrowe kawałki.
- Formę na babkę wysmarować masłem i obsypać cukrem. Do tak przygotowanej foremki włożyć kawałki drożdżowego ciasta - układać jeden obok drugiego, dość ciasno.
- Żółtko roztrzepać z mlekiem i posmarować nim wierzch ciasta. Przykryć i zostawić w cieple na 20-30 minut. Następnie wstawić na około 40 minut do pieca, nagrzanego do 180 st. C.
- Po upieczeniu od razu wyjąć z formy. Cukier spowoduje, że na babie powstanie chrupiąca skorupka.
Zobacz również: Nigdy nie dodawaj do żurku. Poważne konsekwencje dla serca
Wiele osób może być zaskoczonych przepisem na babkę z makiem.
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru (niepełna)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 g masła
- 1¼ szklanki mąki
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g maku
- ¼ szklanki mleka
- szczypta soli
Do dekoracji:
- cukier puder
Opis przygotowania:
- Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym. Gdy zbieleją dodać miękkie masło i zmiksować.
- Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz mak. Wymieszać robotem. Wlać mleko i utrzeć. Białka ubić z solą. Dodać do żółtek z makiem i delikatnie połączyć. Przełożyć do foremki natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą.
- Piec przez 45 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.
Na sam koniec dzielę się przepisem na wykwintną babkę drożdżową z mascarpone. Jej przygotowanie jest pracochłonne, ale efekt wynagrodzi wszelkie starania.
Składniki:
- ½ kg mąki
- 80 g cukru
- 40 g drożdży
- 250 ml mleka
- 150 g masła
- 4 jajka
- szczypta soli
- 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Krem:
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 g czekolady białej
- 200 g słodkiej śmietany 30-36%
Polewa:
- 200 g czekolady białej
- 1 łyżka masła
- kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
Poncz:
- 350 ml wody
- 200 g cukru
- sok z połowy cytryny
- rum
Opis przygotowania:
- Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
- Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z resztą cukru na puszystą masę. Dalej ucierając dodać po jednym żółtku. Zmienić końcówki w robocie (ubijaki na mieszadła hakowe). Dodać wyrośnięty zaczyn, resztę mąki i posiekaną skórkę pomarańczową. Miksować na niskich obrotach, następnie zwiększyć na wysokie i miksować do uzyskania elastycznego ciasta.
- Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do ciasta i delikatnie zagnieść ręką - ciasto powinno być gładkie, lśniące i zawierać dużo pęcherzyków powietrza. Przełożyć do foremki na babkę (natłuszczonej masłem i wysypanej mąką, średnica 24 cm - ciasto powinno wypełnić formę do połowy). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
- Po tym czasie piec przez 50 minut w temp. 180 st. C. Sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe. Po upieczeniu zostawić do wystudzenia - przy uchylonych drzwiczkach. Wyjąć z formy i przekroić wzdłuż na pół. Wodę zagotować z cukrem. Wystudzić. Dodać sok z cytryny i alkohol.
- Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystudzenia. Serek zmiksować z sokiem z cytryny. Dodać zimną, ale jeszcze płynną czekoladę. Zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do kremu. Na paterze lub na desce ułożyć dolny krążek babki. Nasączyć ponczem. Nałożyć krem, wyrównać i przykryć drugim krążkiem. Delikatnie docisnąć, nakłuć wykałaczką i nasączyć ponczem. Wstawić do lodówki, by masa stężała.
- Białą czekoladę rozpuścić nad gorącą kąpielą wodną, dodać masło. Babkę polać czekoladą i posypać posiekaną skórką kandyzowaną.
Jak sami widzicie - przepisów na babki nie brakuje. W zależności od chęci i czasu możecie wybrać taki, który najbardziej wam odpowiada. Gwarantuję, że nie będziecie zawiedzeni!