Reklama

Ewa Wachowicz: Tradycyjne i oryginalne przepisy na wielkanocne baby

Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez słodkich wypieków, przede wszystkim babek. Na moim świątecznym stole zawsze robią furorę. Przygotowuję je na wiele różnych sposobów, a więc posiadam sporo różnorodnych przepisów. Myślę, że niektóre z nich na pewno przypadną wam do gustu.

Jeśli chodzi o słodkości, to pracę nad nimi rozpoczynam już w Wielki Czwartek. Na “pierwszy ogień" zawsze przygotowuję babki i kruche ciasto do mazurków. Takie wypieki można przechowywać przez dłuższy czas, co później pozwala mi skupić się na innych potrawach.

Zobacz również: Waniliowy sernik brulee. Ewa Wachowicz zdradza przepis na pyszny deser

Babka klęczańska - przepis w rodzinnego domu Ewy Wachowicz

Na początku proponuję wykonanie babki “klęczańskiej", a więc z mojego rodzinnego domu. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane i baba praktycznie zawsze się udaje. Nie sposób odmówić sobie tej słodkości!

Reklama

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 350 g cukru
  • 250 g masła
  • 4 - jajka
  • ¾ szklanki mleka lub śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Opis przygotowania: 

  1. Masło utrzeć z 25 dag cukru, dodać żółtka i cukier waniliowy. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać, po czym na przemian z mlekiem (lub śmietaną) dodać do utartych z cukrem żółtek - cały czas mieszając.
  2. Gdy wszystkie składniki utworzą gładką masę dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto podzielić na dwie połowy i z jednej zrobić masę czekoladową: dosypać kakao i pozostałe 10 dag cukru.
  3. Formę na babkę (okrągła o pojemności 1 i 1/2l) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nakładanie ciasta zacząć od kilku łyżek masy "białej", następnie dać kilka łyżek czekoladowej i tak do wyczerpania ciasta - bacząc, by na wierzchu była masa z kakao.
  4. Piec ok. 1 i 1/2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Zobacz również: Trzy przepisy na sałatki wielkanocne. Biją na głowę tradycyjną jarzynową

Babka drożdżowa z dżemem malinowym

Jeśli lubicie ciasto drożdżowe, polecam poniższy przepis na babkę drożdżową z dżemem malinowym.

Składniki:

  • 700 g mąki
  • 350 ml mleka
  • 230 g cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 120 g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • dżem malinowy
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mleka

Opis przygotowania:

  1. Mąkę przesiać do dużej miski. Zrobić dołek, wlać około 100 ml ciepłego mleka. Posłodzić 3 łyżkami cukru. Wkruszyć drożdże. Delikatnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
  2. Po tym czasie wybić jajka, dosypać resztę cukru, dolać pozostałe mleko oraz roztopione masło. Uperfumować cukrem waniliowym.
  3. Wyrobić ciasto. Gdy zacznie odchodzić od łyżki, przykryć i odstawić na ½ godziny. 
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę - obficie posypaną mąką. Podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować dżemem malinowym. Delikatnie zwinąć w rulon i pokroić na 3-centymetrowe kawałki.
  5. Formę na babkę wysmarować masłem i obsypać cukrem. Do tak przygotowanej foremki włożyć kawałki drożdżowego ciasta - układać jeden obok drugiego, dość ciasno.
  6. Żółtko roztrzepać z mlekiem i posmarować nim wierzch ciasta. Przykryć i zostawić w cieple na 20-30 minut. Następnie wstawić na około 40 minut do pieca, nagrzanego do 180 st. C. 
  7. Po upieczeniu od razu wyjąć z formy. Cukier spowoduje, że na babie powstanie chrupiąca skorupka.

Zobacz również: Nigdy nie dodawaj do żurku. Poważne konsekwencje dla serca

Wielkanocna babka z makiem

Wiele osób może być zaskoczonych przepisem na babkę z makiem.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru (niepełna)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 1¼ szklanki mąki
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g maku
  • ¼ szklanki mleka
  • szczypta soli

Do dekoracji:

  • cukier puder

Opis przygotowania:

  1. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym. Gdy zbieleją dodać miękkie masło i zmiksować. 
  2. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz mak. Wymieszać robotem. Wlać mleko i utrzeć. Białka ubić z solą. Dodać do żółtek z makiem i delikatnie połączyć. Przełożyć do foremki natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą.
  3. Piec przez 45 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.

Wielkanocna babka z mascarpone

Na sam koniec dzielę się przepisem na wykwintną babkę drożdżową z mascarpone. Jej przygotowanie jest pracochłonne, ale efekt wynagrodzi wszelkie starania.

Składniki:

  • ½ kg mąki
  • 80 g cukru
  • 40 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g czekolady białej
  • 200 g słodkiej śmietany 30-36%

Polewa:

  • 200 g czekolady białej
  • 1 łyżka masła
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji

Poncz:

  • 350 ml  wody
  • 200 g cukru
  • sok z połowy cytryny
  • rum

Opis przygotowania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
  2. Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z resztą cukru na puszystą masę. Dalej ucierając dodać po jednym żółtku. Zmienić końcówki w robocie (ubijaki na mieszadła hakowe). Dodać wyrośnięty zaczyn, resztę mąki i posiekaną skórkę pomarańczową. Miksować na niskich obrotach, następnie zwiększyć na wysokie i miksować do uzyskania elastycznego ciasta.
  3. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do ciasta i delikatnie zagnieść ręką - ciasto powinno być gładkie, lśniące i zawierać dużo pęcherzyków powietrza. Przełożyć do foremki na babkę (natłuszczonej masłem i wysypanej mąką, średnica 24 cm - ciasto powinno wypełnić formę do połowy). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie piec przez 50 minut w temp. 180 st. C. Sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe. Po upieczeniu zostawić do wystudzenia - przy uchylonych drzwiczkach. Wyjąć z formy i przekroić wzdłuż na pół. Wodę zagotować z cukrem. Wystudzić. Dodać sok z cytryny i alkohol.
  5. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystudzenia. Serek zmiksować z sokiem z cytryny. Dodać zimną, ale jeszcze płynną czekoladę. Zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do kremu. Na paterze lub na desce ułożyć dolny krążek babki. Nasączyć ponczem. Nałożyć krem, wyrównać i przykryć drugim krążkiem. Delikatnie docisnąć, nakłuć wykałaczką i nasączyć ponczem. Wstawić do lodówki, by masa stężała.
  6. Białą czekoladę rozpuścić nad gorącą kąpielą wodną, dodać masło. Babkę polać czekoladą i posypać posiekaną skórką kandyzowaną.

Jak sami widzicie - przepisów na babki nie brakuje. W zależności od chęci i czasu możecie wybrać taki, który najbardziej wam odpowiada. Gwarantuję, że nie będziecie zawiedzeni!


INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy