Fakesa - grecka zupa z soczewicą
Fakesa to grecka zupa przyrządzana z soczewicy. Najlepiej smakuje z pieczywem skropionym oliwą.

Składniki
- 30 dag zielonej soczewicy
- 3 marchewki
- koncentrat pomidorowy
- 2 cebule
- majeranek
- sól
- ziele angielskie
- 2 wywaru mięsnego
- liść laurowy
- pieprz
- olej
Soczewicę dokładnie umyj i zagotuj w 2 litrach wody. Wlej wywar i dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól oraz pieprz. W tym czasie na tarce zetrzyj marchewki, a cebule pokrój w drobną kostkę. Smaż na rozgrzanym oleju, a kiedy się zeszkli, wrzuć marchewkę. Całość dokładnie wymieszaj i smaż, aż cebula się przyrumieni. Dodaj przecier pomidorowy, a następnie zawartość patelni przelej do garnka z ugotowaną soczewicą. Zupę gotuj do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Podawaj z pieczywem zapiekanym z serem.Już dziś możesz wesprzeć WOŚP! Czekamy na Ciebie na pomagam.interia.pl!Zobacz także: