Fakesa - grecka zupa z soczewicą
Fakesa to grecka zupa przyrządzana z soczewicy. Najlepiej smakuje z pieczywem skropionym oliwą.
Soczewicę dokładnie umyj i zagotuj w 2 litrach wody. Wlej wywar i dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól oraz pieprz.
W tym czasie na tarce zetrzyj marchewki, a cebule pokrój w drobną kostkę. Smaż na rozgrzanym oleju, a kiedy się zeszkli, wrzuć marchewkę.
Całość dokładnie wymieszaj i smaż, aż cebula się przyrumieni. Dodaj przecier pomidorowy, a następnie zawartość patelni przelej do garnka z ugotowaną soczewicą.
Zupę gotuj do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Podawaj z pieczywem zapiekanym z serem.
Już dziś możesz wesprzeć WOŚP! Czekamy na Ciebie na pomagam.interia.pl!
Zobacz także: