Fakty i mity o bananach

Ten owoc jest źródłem potasu. Poza tym pomaga w leczeniu wrzodów i biegunki u dzieci. Niewiele osób wie, że skórka banana to naturalny wybielacz zębów i lekarstwo na kurzajki. I na tym lista zalet nie kończy się.

Banany szybko zaspokajają głód i na długo pozostawiają uczucie sytości
Banany szybko zaspokajają głód i na długo pozostawiają uczucie sytości123RF/PICSEL

Odcinasz czarne końcówki bananów, bo gdzieś słyszałaś, że są one groźne dla zdrowia?  Nie musisz się tego obawiać. Możesz odcinać końcówki, bo są nieestetyczne i bez nich łatwiej jest obrać owoc. Ale gdy tego nie zrobisz, nic się nie stanie. 

Skórka od bananów niweluje ból po ugryzieniach komarów. Po jej przyłożeniu, opuchlizna znika
Skórka od bananów niweluje ból po ugryzieniach komarów. Po jej przyłożeniu, opuchlizna znika123RF/PICSEL

Dojrzałe owoce z żółtą skórką są bardziej sycące. To mit. Na dłużej zaspokoisz głód, sięgając po mniej dojrzałe banany z zieloną skórką. Mają one niski indeks glikemiczny, więc zawarty w nich cukier uwalnia się stopniowo. I nie powoduje nagłego wyrzutu insuliny. Zawierają też więcej witamin i składników mineralnych. Za to mają mniej kalorii.

Bananów nie trzeba myć ani parzyć wodą. To prawda - o ile umyjesz ręce po ich obraniu (przed jedzeniem czy krojeniem). Drobnoustroje, które są na skórce, w trakcie obierania łatwo przedostają się na dłonie. Jeśli od razu sięgniesz po obrany owoc, trafią do twoich ust. 

Zobacz także: 

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas