Reklama

Fakty i mity o bananach

Ten owoc jest źródłem potasu. Poza tym pomaga w leczeniu wrzodów i biegunki u dzieci. Niewiele osób wie, że skórka banana to naturalny wybielacz zębów i lekarstwo na kurzajki. I na tym lista zalet nie kończy się.

Odcinasz czarne końcówki bananów, bo gdzieś słyszałaś, że są one groźne dla zdrowia?  Nie musisz się tego obawiać. Możesz odcinać końcówki, bo są nieestetyczne i bez nich łatwiej jest obrać owoc. Ale gdy tego nie zrobisz, nic się nie stanie. 


Dojrzałe owoce z żółtą skórką są bardziej sycące. To mit. Na dłużej zaspokoisz głód, sięgając po mniej dojrzałe banany z zieloną skórką. Mają one niski indeks glikemiczny, więc zawarty w nich cukier uwalnia się stopniowo. I nie powoduje nagłego wyrzutu insuliny. Zawierają też więcej witamin i składników mineralnych. Za to mają mniej kalorii.

Reklama

Bananów nie trzeba myć ani parzyć wodą. To prawda - o ile umyjesz ręce po ich obraniu (przed jedzeniem czy krojeniem). Drobnoustroje, które są na skórce, w trakcie obierania łatwo przedostają się na dłonie. Jeśli od razu sięgniesz po obrany owoc, trafią do twoich ust. 

Zobacz także: 

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy