Falafel w chlebku pita z jogurtem
Składniki
na falafele
- 400 g suchej ciecierzycy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- po 1/3 łyżeczki cynamonu, kardamonu, imbiru, gałki muszkatołowej i mielonej kolendry
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
dodatkowe
- 4 pity
- 1 duży pomidor
- 8 liści sałaty
- 1/3 zielonego ogórka
- 1 czerwona cebula
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
1. Namoczoną przez całą noc ciecierzycę przepłucz pod bieżącą wodą i odcedź na sicie. Przełóż do miski. Dodaj sól, cebulę, czosnek i sodę. Miel tak długo, aż ciecierzyca zacznie się kleić. Wtedy wrzuć natkę, przyprawy i jeszcze krótko zmiel.
2. Zwilż dłonie wodą i uformuj z masy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W garnku rozgrzej olej (do 1/3 wysokości naczynia). Porcjami wkładaj kulki i smaż na złoto, po około 3 minuty z każdej strony.
3. Falafele wyłóż na talerz przykryty papierowym ręcznikiem.
4. Umyj i osusz warzywa. Pomidora i ogórka pokrój w cienkie plastry, a cebulę w krążki. Rozetnij ostrym nożem pity. Do każdej włóż liść sałaty i rozsmaruj łyżkę jogurtu. Połóż jeszcze ciepłe 2-3 falafele i przykryj cebulą, pomidorem, ogórkiem oraz drugim liściem sałaty.
Zobacz także: