Falafel w chlebku pita z jogurtem
Przygotowanie:
1. Namoczoną przez całą noc ciecierzycę przepłucz pod bieżącą wodą i odcedź na sicie. Przełóż do miski. Dodaj sól, cebulę, czosnek i sodę. Miel tak długo, aż ciecierzyca zacznie się kleić. Wtedy wrzuć natkę, przyprawy i jeszcze krótko zmiel.
2. Zwilż dłonie wodą i uformuj z masy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W garnku rozgrzej olej (do 1/3 wysokości naczynia). Porcjami wkładaj kulki i smaż na złoto, po około 3 minuty z każdej strony.
3. Falafele wyłóż na talerz przykryty papierowym ręcznikiem.
4. Umyj i osusz warzywa. Pomidora i ogórka pokrój w cienkie plastry, a cebulę w krążki. Rozetnij ostrym nożem pity. Do każdej włóż liść sałaty i rozsmaruj łyżkę jogurtu. Połóż jeszcze ciepłe 2-3 falafele i przykryj cebulą, pomidorem, ogórkiem oraz drugim liściem sałaty.
Zobacz także: