Falafele – kotleciki z ciecierzycy
Ciecierzyca jest świetnym zamiennikiem mięsa.
Składniki
- 400 g suchej ciecierzycy (nie może być ugotowana, ani z puszki)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sody
- pęczek natki pietruszki
- sól
- olej do smażenia
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- po 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, kardamonu, cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej
Przygotowanie
Ciecierzycę wsyp do garnka i zalej dużą ilością zimnej wody (kilka centymetrów ponad poziom ciecierzycy). Mocz najlepiej przez noc. Nazajutrz przepłucz pod bieżącą wodą.
Odcedź dokładnie ciecierzycę, dodaj sól, cebulę, czosnek i sodę. Miksuj składniki tak długo, aż ciecierzyca zacznie się kleić. Pod koniec dodaj umyte listki natki pietruszki oraz wszystkie pozostałe przyprawy.
Uformuj niewielkie kuleczki (wielkości małego orzecha włoskie go) lub kotleciki i odłóż na talerz. Rozgrzej olej w głębokiej patelni lub garnku. Wkładaj porcjami kotleciki i smaż po około 3 minuty z każdej strony, aż staną się złoto-brązowe. Ułóż je na wyścielonych papierowymi ręcznikami talerzach, aby obciekły z tłuszczu.
Podawaj w chlebkach pita z sosem tahini. Do falafeli świetnie pasują pikle lub świeże warzywa - ogórki i pomidory.
Zobacz także: