Przygotowanie:
Masło utrzeć z 25 dag cukru i cukrem wanilinowym. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy maślanej. Dodać 5 łyżek mleka, dobrze wymieszać. Blachę (32x39 cm) posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować połowę ciasta. Do drugiej połowy dodać kakao i 1 łyżkę mleka. Ciemne ciasto wylać na jasne. Posypać odsączonymi z zalewy wiśniami i lekko wcisnąć je w ciasto. Piec 25 minut w 175°C.
Ubić na sztywno 25 dag śmietany kremówki z 5 dag cukru. Pozostałe 4 łyżki śmietany kremówki połączyć z kwaśną śmietaną. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Kiedy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając na małym płomieniu. Żelatynę ostrożnie połączyć z kwaśną śmietaną, a potem wymieszać z ubitą śmietaną.
Krem rozsmarować na wystudzonym cieście, robiąc przy tym łyżką wgłębienia przypominające fale. Cynamon wymieszać z pozostałymi 5 łyżkami cukru. Oprószyć wierzch ciasta.
Zobacz także: