Fasolka po bretońsku
Prosty przepis na znaną i lubianą fasolkę po bretońsku.

Składniki
- 700 g białej fasoli ( namoczona przez noc i ugotowana w wodzie z 1 łyżeczką soli, 3 listkami laurowymi, 4 ziarnami ziela angielskiego, 1 łyżką kminku całego - około 1,5 godziny )
- 250 g boczku
- 250 g kiełbasy
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ziela angielskie
- 2 liść laurowy
- 2 łyżki suszonego majeranku
- woda po gotowaniu fasoli
- 40 ml oleju
Sposób przygotowania:
Posiekaną cebulę i czosnek smażymy w rozgrzanym garnku z łyżką oleju przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz kiełbasę. Całość smażymy około 8 minut. Gdy składniki w garnku będą zarumienione wrzucamy fasolkę, passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy oraz majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Fasolkę gotujemy jeszcze około 20 minut. Podajemy z chrupiącym pieczywem. Smacznego!