Reklama

Faszerowana cukinia

Teraz jest na nią sezon. Korzystaj, bo jest lekka i ma niewiele kalorii.

Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 8

Składniki

  • 8 małych okrągłych cukinii
  • 500 g mięsa, np. schabu lub łopatki
  • 1 szklanka kaszy kuskus l 1 czerwona cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • sól l pieprz

Kaszę wsyp do miski i zalej wrzącą wodą, (kasza powinna być w całości zakryta). Przykryj, odstaw na około 5 min. aż wchłonie cały płyn. Następnie wymieszaj, dopraw do smaku solą.

Cukinie umyj i osusz. Odetnij z nich kapelusze, odłóż je na później. Środki cukinii wydrąż łyżeczką, miąższ pokrój w kostkę.

Mięso umyj, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Oprósz solą oraz pieprzem. Cebulę posiekaj.

Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju, wrzuć mięso. Obsmaż na rumiano. Przełóż do miseczki. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć posiekaną cebulę oraz miąższ z cukinii. Mieszając smaż około 5 min. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Smaż jeszcze 2 min. Do kaszy dodaj mięso oraz wystudzone warzywa. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Reklama

Cukinie nadziej przygotowanym farszem i przykryj odciętymi kapeluszami. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Ułóż w nim cukinie. Piecz ok. 30 min w temp. 180°C.


4 sztuki. Wierzch posyp startym
serem, dzięki temu farsz nie wyschnie.
Przygotowanie: 60 minut
Sztuka: 280 kilokalorii

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy