Faszerowana pierś indyka
Wystarczy sto minut, aby przygotować wyjątkowy obiad.
Natkę i szczypiorek umyj, osusz, drobno posiekaj. Cebulę obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę. Chleb drobno pokrusz. Do miski wrzuć posiekane zioła, dodaj cebulę, pokruszony chleb, starty ser oraz jajka. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą i pieprzem. W środku mięsa zrób nożem głęboką kieszeń. Wypełnij ją 2/3 przygotowanego nadzienia chlebowo-ziołowego.
Otwór zepnij wykałaczkami. Na patelni rozgrzej masło. Włóż mięso, obsmaż na rumiano z obu stron. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Piecz 45 min w temp. 180°C.
Do naczynia dodaj pokrojone w mniejsze kawałki pory oraz ćwiartki pomidorów. Wlej bulion i wino. Piecz 20 min. Następnie na wierzchu mięsa rozłóż pozostałe chlebowo-ziołowe nadzienie. Piecz kolejne 20 min.
Zobacz także: