Reklama

Faszerowane awokado zapiekane z jajkiem

Ciekawy przepis na smakowite, pożywne śniadanie.

Składniki

  • miękkie awokado
  • 100 g boczku wędzonego
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • 2 jaja rozmiaru S
  • sól, pieprz
  • pół pęczka tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z limonki

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy pokrojony w kostkę boczek, czosnek i cebulę na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy gałązki tymianku. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i drążymy zostawiając ok. 1 cm miąższu. Wydrążony miąższ przekładamy do wcześniej usmażonego boczku z cebulą, dodajemy kilka kropel soku z limonki, sól, pieprz. Dokładnie mieszamy i faszerujemy awokado, układamy je na blaszce i wybijamy delikatnie na wierzch jajka. Pieczemy w 220°C ok. 5 min, aż jajka się zetną. Gotowe awokado dekorujemy świeżymi listkami tymianku i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy