Ciasta i inne przysmaki z rabarbarem. Co przygotować?

Ewa Wachowicz poleca przepisy na ciasta z rabarbarem
Ewa Wachowicz poleca przepisy na ciasta z rabarbaremArchiwum autora

Klasyczne ciasto z rabarbarem

Duże, złociste ciasto drożdżowe z kruszonką i kawałkami rabarbaru, podane na drewnianej desce, w tle biały talerz z różowym serwetnikiem.
Warto wykorzystać sezon na rabarbarArchiwum autora
  • 1½ kg rabarbaru
  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g krupczatki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • cukier puder do dekoracji

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

  • 550 g mąki orkiszowej jasnej
  • 30 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ½ szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 50 g masła
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 5 łyżek dżemu truskawkowego lub porzeczkowego

Racuchy z rabarbarem

Stos naleśników posypanych cukrem pudrem, udekorowanych kawałkami rabarbaru i listkami mięty, obok świeże owoce: truskawki, maliny, borówki i jeżyny.
Racuchy z rabarbarem to świetna propozycja dla najmłodszychcanva66352Archiwum autora
  • kilka łodyg rabarbaru
  • 2 jajka
  • 800 g kefiru
  • 1 łyżka sody
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia
  • cukier puder
  • owoce (truskawki, borówki, maliny)

Tarta z rabarbarem

Kawałek ciasta z bezą i owocami udekorowany świeżą miętą oraz różowym kwiatkiem, podany na niebieskim talerzu, stoi na kamieniu wśród zielonej trawy i różowych kwiatów w tle.
Tarta z rabarbaremINTERIA.PL
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
  • 1 kg rabarbaru przed obraniem
  • 1-2 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1 szklanka cukru do ubicia białek
W PRL nazywano ją "polskim Diorem". O ciuchach z tą metką marzyły PolkiINTERIA.PL