Ciasta i inne przysmaki z rabarbarem. Co przygotować?
Trwa sezon na rabarbar. Oznacza to więc, że trzeba ten produkt wykorzystać w kuchni. Jest smaczny i bardzo zdrowy, a co najważniejsze można z niego "stworzyć" wiele ciekawych dań.

Klasyczne ciasto z rabarbarem
Rabarbar jest lekko kwaskowaty, dlatego doskonale nadaje się do słodkich wypieków. Zacznijmy więc od klasyka, jakim jest ciasto z rabarbarem.

Składniki:
- 1½ kg rabarbaru
- 300 g mąki tortowej
- 200 g krupczatki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g masła
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- cukier puder do dekoracji
Opis przygotowania:
Na stolnicę przesiać mąkę tortową, dosypać krupczatkę (można zrobić na mące tortowej, jednak z dodatkiem krupczatki ciasto będzie bardziej kruche). Dodać cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i zimne masło. Posiekać.
Gdy powstanie kruszonka, zrobić kopczyk, a w nim dołeczek, do którego nałożyć śmietanę, wybić jajko i żółtka. Delikatnie wymieszać nożem. Jak zrobią się "kluchy", szybko wyrobić rękoma.
Gdy ciasto stanie się gładkie, uformować wałek i podzielić go na dwie nierówne części. Mniej więcej ⅔ włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce (min. ½ godziny). Resztę też włożyć do woreczka i zanieść do zamrażarki.
Rabarbar obrać. Pokroić na 2-centymetrowe kawałki.
Klasyczną, prostokątną formę (24 cm x 35 cm) posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt formy i wykleić nim spód oraz boki.
Ułożyć pokrojony rabarbar. Na samym końcu zetrzeć na wierzch wyjęte z zamrażarki, lekko zmrożone ciasto - na tarce warzywnej (o dużych oczkach).
Wstawić do pieca nagrzanego do 180 st. C i piec przez ok. 1 godzinę i 10 minut. Jeśli ciasto zacznie się zbyt przypiekać z góry, można przykryć je folią aluminiową. Upieczony i lekko przestudzony placek obficie posypać cukrem pudrem.
Zobacz również:
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Kolejny klasyk, za którym przepada chyba każdy, to ciasto drożdżowe z rabarbarem.
Składniki:
- 550 g mąki orkiszowej jasnej
- 30 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
Kruszonka:
- ½ szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 3 łyżki ksylitolu
- 50 g masła
Nadzienie:
- 4 łodygi rabarbaru
- 5 łyżek dżemu truskawkowego lub porzeczkowego
Opis przygotowania:
Mleko przelać do garnka, dodać masło i posłodzić. Podgrzać.
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże. Wlać 3-4 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać w dołeczku, przykryć i zostawić w spokoju (na ok. 20 minut).
Do drugiej miski wsypać mąkę na kruszonkę, dodać ksylitol i masło. Wymieszać tak, by powstała kruszonka. Przykryć i wstawić do lodówki.
Rabarbar obrać, pokroić na kawałki i wymieszać z dżemem.
Do mąki z zaczynem wybić jajka. Uperfumować cukrem waniliowym. Wlać resztę mleka z masłem i cukrem. Wymieszać, następnie wyrobić ciasto dłońmi. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę.
Blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć wyrośnięte ciasto. Rozciągnąć na kształt formy. Oprószyć mąką. Ponownie zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Na wierzchu ułożyć rabarbar, posypać kruszonką.
Piec przez ok. 45 minut w 170 st. C.
Racuchy z rabarbarem

Kolejna propozycja to ukłon również w stronę najmłodszych - racuchy z rabarbarem. Moja córka i bratanice lubiły, kiedy przygotowywała im je podczas wakacji moja mama. Poniżej moja wersja.
Składniki:
- kilka łodyg rabarbaru
- 2 jajka
- 800 g kefiru
- 1 łyżka sody
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- masło klarowane do smażenia
Do dekoracji:
- cukier puder
- owoce (truskawki, borówki, maliny)
Opis przygotowania:
Z jajek, kefiru, mąki, cukru waniliowego, soli i sody zrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Rabarbar obrać. Pokroić na drobne kawałki i wrzucić do ciasta. Wymieszać.
Ciasto nakładać porcjami na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym - chochelką.
Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Tarta z rabarbarem

Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 2 duże jajka
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 kg rabarbaru przed obraniem
- 1-2 łyżki wody
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 galaretki wiśniowe
- 1 szklanka cukru do ubicia białek
Opis przygotowania:
Z jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka wykorzystać do spodu tarty a białka do zrobienia bezy.
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło i posiekać. Zrobić dołek, wybić żółtka, posolić, zagarnąć nożem, następnie wyrobić, przełożyć do zamykanego pojemnika i na 30 minut włożyć do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim dno oraz boki formy na tartę. Przykryć papierem i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec przez kolejne 15 minut.
Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć na patelnię. Podlać wodą i posłodzić. Dusić do momentu, aż ponad połowa rabarbaru się rozpadnie. Zdjąć z kuchenki i wsypać galaretki. Wymieszać i odstawić.
Wystudzoną masę przełożyć na podpieczony spód. Białka ubić na sztywno. Utrwalić cukrem. Nałożyć na rabarbar.
Piec przez ok. 30 minut w temp. 170 st. C. do zrumienienia się bezy.
Jak wspomniałam, rabarbar najlepiej współgra z potrawami na słodko. Jestem przekonana, że przynajmniej jedna z powyższych propozycji przypadnie do gustu tak wam, jak i dzieciakom w waszej rodzinie.