Faszerowane bataty
Smak pieczonych ziemniaków wszyscy znamy doskonale, a pieczonych, faszerowanych batatów? Wypróbuj przepis na to pyszne danie z mięsem mielonym.
Sposób przygotowania:
1. Twarde, pozbawione obtłuczeń, miękkich plam i uszkodzeń bataty dokładnie wyszoruj (nie obieraj ich!) i wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC. Lekko podpieczone bataty wyjmij z piekarnika, wytnij w każdym z nich "kieszonkę", którą napełnisz przygotowanym farszem.
2. Cebulę drobno posiekaj, zeszklij ją na oleju. Dołóż na patelnię z cebulą mielone mięso wołowe i przesmaż razem. Całość wymieszaj z pomidorami i przyprawami.
3. Przygotowany farsz nałóż do "kieszonek" wyciętych w batatach. Posyp posiekanym szczypiorem. Podpiecz jeszcze 20 min w temp. 180ºC.
Zobacz także: