Faszerowane mięsem z serowym sosem
1. Umyte i osuszone bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół i łyżką usuwamy pestki. Zasypujemy solą i odstawiamy na 20 minut - dzięki temu z bakłażanów pozbędziemy się goryczki i nie będą nasiąkać tłuszczem.
2. Umytą i osuszoną paprykę przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy w kostkę, podobnie jak obraną cebulę. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy cebulę z czosnkiem i papryką. Następnie dodajemy mięso, smażymy 4-5 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, pieprz, sól, szczyptę cukru, mieszamy.
3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Farszem mięsnym wypełniamy bakłażany, ustawiamy na blasze i pieczemy około 20 minut w 175ºC. W międzyczasie rozgniatamy ser feta, dodajemy śmietanę, pieprz i mieszamy, by powstał sos. Polewamy nim upieczone bakłażany i podajemy.
Zobacz również: