Reklama

Faszerowane mięsem z serowym sosem

Składniki na 4 porcje

  • 4 średniej wielkości bakłażany
  • czerwona papryka
  • cebula
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 200 g sera feta
  • 150 ml śmietany
  • sól, pieprz, cukier
  • oliwa

1. Umyte i osuszone bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół i łyżką usuwamy pestki. Zasypujemy solą i odstawiamy na 20 minut - dzięki temu z bakłażanów pozbędziemy się goryczki i nie będą nasiąkać tłuszczem.

2. Umytą i osuszoną paprykę przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy w kostkę, podobnie jak obraną cebulę. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy cebulę z czosnkiem i papryką. Następnie dodajemy mięso, smażymy 4-5 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, pieprz, sól, szczyptę cukru, mieszamy.

Reklama

3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Farszem mięsnym wypełniamy bakłażany, ustawiamy na blasze i pieczemy około 20 minut w 175ºC. W międzyczasie rozgniatamy ser feta, dodajemy śmietanę, pieprz i mieszamy, by powstał sos. Polewamy nim upieczone bakłażany i podajemy.

Zobacz również:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy