Faszerowane papryczki
Różnorodne, bogate w warzywa i aromatyczne przyprawy. Bułgarskie dania każdemu przypadną do gustu.
Składniki
- 20 małych podłużnych papryk lub 10 większych
- 600 g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g ryżu
- 1 jajko
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- olej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem. Na 2 łyżkach oleju zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż ok. 8 min. Dodaj koncentrat pomidorowy, duś ok. 5 min. Dodaj ryż, podgrzewaj ok. 3 min. Dopraw do smaku. Gdy przestygnie, dodaj jajko, wymieszaj.
2. Papryczki wypełnij farszem. Ułóż w żaroodpornym natłuszczonym naczyniu. Piecz 20-25 minut przykryte folią aluminiową.