Reklama

Reklama

Faszerowane patisony

Zaskocz znajomych pomysłem- faszerowane patisony są nie tylko smaczne, lecz także wyjątkowo efektowne.

Składniki

  • 3 średnie patisony
  • 300 g mięsa mielonego
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 4 średnie pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Patisony umyj, odetnij górę. Wydrąż pestki i miąższ tak, by zostały ścianki o grubości ok. 1 cm. Miąższ pokrój w kostkę. Patisony włóż do wrzącej osolonej wody. Gotuj 10-15 min (powinny być lekko twardawe) 

2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć posiekaną cebulę, zeszlij. Dodaj mięso oraz przeciśnięty czosnek. Smaż ok. 5 min. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż ok. 5 min. Wrzuć pokrojone w kostkę pomidory, miąższ z patisonów oraz oregano. Duś ok. 5 min. Dopraw. Farszem wypełnij patisony. Piecz ok. 15 min w temp. 180°C.

Reklama

Zobacz także:


Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy