Faszerowane patisony
Zaskocz znajomych pomysłem- faszerowane patisony są nie tylko smaczne, lecz także wyjątkowo efektowne.
Sposób przygotowania:
1. Patisony umyj, odetnij górę. Wydrąż pestki i miąższ tak, by zostały ścianki o grubości ok. 1 cm. Miąższ pokrój w kostkę. Patisony włóż do wrzącej osolonej wody. Gotuj 10-15 min (powinny być lekko twardawe)
2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć posiekaną cebulę, zeszlij. Dodaj mięso oraz przeciśnięty czosnek. Smaż ok. 5 min. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż ok. 5 min. Wrzuć pokrojone w kostkę pomidory, miąższ z patisonów oraz oregano. Duś ok. 5 min. Dopraw. Farszem wypełnij patisony. Piecz ok. 15 min w temp. 180°C.
Zobacz także: