Faszerowane pikantne bataty
Proste, smaczne i dające dużo energii – takie walory mają dania z tych warzyw. Skuś się na chrupiące frytki lub placki, albo na talerz gorącej zupy i rozpływającą się w ustach cudowną zapiekankę!
Sposób przygotowania:
1. Bataty dokładnie wyszoruj i przekrój wzdłuż na 2 równe połówki. Ułóż na blasze rozcięciem do góry. Miąższ ponacinaj nożem, a następnie oprósz solą i pieprzem oraz skrop oliwą. Włóż do piekarnika i piecz przez około 45 minut w 200 st. C, aż miąższ będzie miękki.
2. Na 3 łyżkach oliwy podsmaż obrany i zmiażdżony ząbek czosnku. Dodaj oczyszczoną i drobno pokrojoną papryczkę chili, komosę ryżową, posiekane pomidory, miód, sól, pieprz, kmin rzymski oraz słodką i ostrą paprykę. Smaż wszystko przez kilka minut, mieszając. Na koniec dodaj rozgniecioną widelcem ciecierzycę.
3. Upieczone bataty wyjmij z piekarnika. Ten nastaw na funkcję grill.
4. Wyłóż nadzienie na bataty. Na wierzchu dodaj pokruszony ser typu feta. Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze przez około 7 minut. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj bataty z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego.
Zobacz także: