Faszerowane pomidory
Faszerowana papryka i bakłażan to klasyk- polecamy małą odmianę. Wypróbuj przepis na pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem. Pycha!

Składniki
- 4 średnie pomidory
- 20 dag mielonego mięsa
- mała cebula
- 5 dag ugotowanego ryżu
- 1/2 kajzerki
- kromka tostowego chleba bez skórki
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki ketchupu
- sól i pieprz
- chili, oregano, słodka papryka
Sposób przygotowania:
1. Zetnij wierzchy pomidorów od strony ogonka. Odłóż je.
2. Usuń gniazda nasienne, zostawiając miąższ. Mięso wymieszaj ze startą na tarce cebulą, namoczoną i odciśniętą bułką, przyprawami oraz ugotowanym ryżem.
3. Napełnij pomidory farszem i przykryj odciętymi wierzchami. Umieść w żaroodpornym naczyniu.
4. Gniazda nasienne zmiksuj z ketchupem, chlebem tostowym, solą i pieprzem. Wstaw sos do lodówki. Pomidory piecz ok. 30 minut w 190°C. Polej sosem.
Zobacz także: