Faszerowane warzywa
Z niedrogiego i łatwo dostępnego mięsa mielonego możesz wyczarować efektowne przekąski i dania obiadowe.
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą (nie obieraj ich). Cebulę obierz z łupin. Do garnka z wrzącą, osoloną wodą włóż ziemniaki, gotuj 10 min. Włóż cebulę, gotuj kolejne 10 min. Z papryki i cukinii odetnij górę. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz. Z cukinii łyżeczką delikatnie wydrąż miąższ. Posiekaj. Z wystudzonych ziemniaków i cebul zetnij górę. Delikatnie wydrąż środki. Miąższ ziemniaków i cebuli drobno posiekaj.
2. Kukurydzę osącz z zalewy, opłucz pod bieżącą wodą. Opłukaną i osuszoną natkę drobno posiekaj. Do miski włóż mięso. Dodaj kukurydzę, natkę pietruszki, miąższ z warzyw, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajko. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Farszem wypełnij warzywa.
3. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Ułóż w nim warzywa i wlej bulion. Piecz ok. 30 min w temp. 180°C.
Zobacz także: