Faszerowany bakłażan
Aby bakłażany podczas smażenia nie nasiąkły oliwą i nie nabrały gorzkiego smaku, pokrój je, posól i odstaw na 20 minut. Następnie opłukaj je wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
Składniki
- 2 bakłażany
- 150 g ryżu
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 400 g cielęciny
- 200 ml bulionu warzywnego
- po jednej czerwonej i zielonej papryce
- 100 g fety
- sól, pieprz, papryka, natka pietruszki
- olej
Ryż gotujemy na sypko, według przepisu podanego na opakowaniu, studzimy.
Bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy, solimy i gotujemy 10-15 minut, osączamy oraz studzimy.
Mięso płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, warzywa kroimy w kostkę. Obraną cebulę, czosnek i umytą pietruszkę drobno siekamy. Fetę rozkruszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mięso i smażymy z obu stron 5 minut. Następnie dodajemy cebulę, czosnek i smażymy jeszcze 3 minuty.
Mięso przekładamy do ryżu, dodajemy papryki, natkę pietruszki, doprawiamy pieprzem, solą, papryką, mieszamy. Farsz nakładamy do połówek bakłażanów, wciskamy kawałki fety, polewamy bulionem warzywnym i zapiekamy 35 minut w 180ºC. Podajemy ciepłe, np. z surówkami.