Reklama

Faszerowany bakłażan

Aby bakłażany podczas smażenia nie nasiąkły oliwą i nie nabrały gorzkiego smaku, pokrój je, posól i odstaw na 20 minut. Następnie opłukaj je wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.

Czas przyrządzenia: 50 min
Składniki dla: 4

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 150 g ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 400 g cielęciny
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • po jednej czerwonej i zielonej papryce
  • 100 g fety
  • sól, pieprz, papryka, natka pietruszki
  • olej

Ryż gotujemy na sypko, według przepisu podanego na opakowaniu, studzimy.

Bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy, solimy i gotujemy 10-15 minut, osączamy oraz studzimy.

Mięso płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, warzywa kroimy w kostkę. Obraną cebulę, czosnek i umytą pietruszkę drobno siekamy. Fetę rozkruszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mięso i smażymy z obu stron 5 minut. Następnie dodajemy cebulę, czosnek i smażymy jeszcze 3 minuty.

Reklama

Mięso przekładamy do ryżu, dodajemy papryki, natkę pietruszki, doprawiamy pieprzem, solą, papryką, mieszamy. Farsz nakładamy do połówek bakłażanów, wciskamy kawałki fety, polewamy bulionem warzywnym i zapiekamy 35 minut w 180ºC. Podajemy ciepłe, np. z surówkami.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy