Filety w pomidorach
Nawet z filetów z kurczaka można wyczarować eleganckie i pyszne danie.
Składniki
- 80 dag filetów z kurczaka
- 3-4 łyżki oleju
- 4 cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- pieprz
- 1 kg pomidorów
- sól
- 1-1,5 łyżki cukru
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki octu balsamicznego
- słodka papryka w proszku
- 5 dag parmezanu
- 7,5 dag prażonych orzeszków ziemnych z solą
1 godz. 20 min
4-6
Filety z kurczaka przekroić wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać olej. Zrumienić mięso ze wszystkich stron. Oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pomidory oczyścić z pestek, pociąć na kawałki.
Na patelnię z mięsem wrzucić cebulę i czosnek, posypać cukrem. Mieszając, smażyć chwilę na dużym ogniu. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory i ocet balsamiczny. Poczekać, aż całość ponownie zawrze. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Zmniejszyć płomień i dusić jeszcze 15-20 minut.
Filety posypać orzeszkami ziemnymi i startym parmezanem. Piec ok. 35 minut w 200°C. Udekorować bazylią.