Filety z kurczaka w sosie
1. Szpinak płuczemy i osuszamy na sitku. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę siekamy, a czosnek przepuszczamy przez praskę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy szpinak, doprawiamy pieprzem, solą i gotujemy, mieszając, 2-3 minuty. Studzimy.
2. Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i dzielimy na cztery porcje. Filety nacinamy i każdy nadziewamy dwoma plastrami szynki. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na jasnozłoty kolor.
3. Gorgonzolę kruszymy, 150 g goudy kroimy w drobną kostkę. Sery dodajemy do mleka, doprawiamy pieprzem, solą i podgrzewamy na małym ogniu, aż się roztopią.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Na dno wykładamy szpinak, a na nim układamy filety z kurczaka. Zalewamy serowym sosem. Pieczemy 15 minut w 200ºC. 50 g goudy ścieramy na tarce o grubych oczkach i 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy potrawę serem.