Filety ze szpinakiem
Nadziewane filety z kurczaka wyśmienicie smakują i smakowicie wyglądają podane z długoziarnistym ryżem i lekką sałatką ze świeżej chrupiącej papryki.
Składniki
- 2 duże, podwójne piersi z kurczaka
- 1 paczka mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- olej do natłuszczenia naczynia do zapiekania
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej,
- przyprawa do drobiu, płatki papryczki chili
1. Piersi kurczaka umyć, pokroić na 4 części. Rozbić tłuczkiem na dosyć cienkie płaty (ale należy robić to ostrożnie, żeby się nie rozpadły). Posypać przyprawą do drobiu, solą i pieprzem. Przykryć folią, wstawić do lodówki na minimum godzinę.
2. Rozpuścić masło na patelni. Wrzucić posiekaną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Zeszklić, dodać rozmrożony szpinak. Przykryć, dusić na małym ogniu 15 min, następnie zdjąć pokrywkę, by nadmiar płynu odparował. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
3. Masą smarować płaty mięsa. Posypać chili, zwijać roladki, spiąć szpikulcami. Układać w formie wysmarowanej olejem, skropić oliwą, przykryć. Piec w temp. 180°C przez ok. 25 min, a potem jeszcze 10 min bez przykrycia, by się przyrumieniły.