Fioletowe gołąbki

Składniki
- czerwona kapusta
- po 5 dag orzechów i suszonych śliwek
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1/2 l bulionu
- 100 ml śmietany 22 proc.
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- 100 ml octu
- sól, pieprz czarny i czerwony musztarda, tymianek
1. Kapustę umyć, wyciąć głąb, obgotować ją 10 min w wodzie z octem, odcedzić, ostudzić. Delikatnie oddzielić 8 największych liści. Zgrubiałe części odciąć ostrym nożem. Bułkę namoczyć i wycisnąć, orzechy i śliwki posiekać, cebulę pokroić w kostkę.
2. Mięso, cebulę, odciśniętą bułkę, orzechy, śliwki i jajko dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem, łyżeczką musztardy. Na liście nakładać nadzienie, zwinąć, obwiązać. W rondlu obsmażyć gołąbki na oleju, zalać bulionem, dusić ok. 25 minut.
3. Gołąbki wyjąć, trzymać w cieple. Sos zagęścić mąką i śmietaną, rozmieszać, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć gołąbki, zagotować. Podawać udekorowane świeżym tymiankiem i ziarnkami czerwonego pieprzu.