Reklama

Fioletowe gołąbki

Składniki

  • czerwona kapusta
  • po 5 dag orzechów i suszonych śliwek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 l bulionu
  • 100 ml śmietany 22 proc.
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml octu
  • sól, pieprz czarny i czerwony musztarda, tymianek

1.  Kapustę umyć,  wyciąć głąb, obgotować ją 10 min w wodzie z octem, odcedzić, ostudzić. Delikatnie oddzielić 8 największych liści. Zgrubiałe części odciąć ostrym nożem. Bułkę namoczyć i wycisnąć, orzechy i śliwki posiekać, cebulę pokroić w kostkę.

2. Mięso, cebulę, odciśniętą bułkę, orzechy, śliwki i jajko dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem, łyżeczką musztardy. Na liście nakładać nadzienie, zwinąć, obwiązać. W rondlu obsmażyć gołąbki na oleju, zalać bulionem, dusić ok. 25 minut.

3. Gołąbki wyjąć, trzymać w cieple. Sos zagęścić mąką i śmietaną, rozmieszać, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć gołąbki, zagotować. Podawać udekorowane świeżym tymiankiem i ziarnkami czerwonego pieprzu.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy