Fis paprikas, czyli gulasz rybny

Ryby zawierają wiele wartości odżywczych, powinniśmy je jeść co najmniej dwa razy w tygodniu. Zobacz jak przygotować smaczny gulasz rybny dla całej rodziny.

Ryby mają wiele właściwości dobrych dla naszego zdrowia
Ryby mają wiele właściwości dobrych dla naszego zdrowia123RF/PICSEL

Składniki

  • 500 g oczyszczonych ryb (karpia, szczupaka i suma)
  • 2 duże cebule
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 2 pomidory
  • 2 żółte papryki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • olej
2 godz. 0 min
6
Ryby powinniśmy jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu
Ryby powinniśmy jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu123RF/PICSEL

Przygotowanie:

1. Obierz i posiekaj cebulę. Podsmaż ją na oleju. Gdy się zarumieni, wlej wino i duś, aż płyn odparuje. 

2. Dodaj ryby pokrojone na dzwonki. Wlej szklankę wody, a kiedy się zagotuje, dodaj połowę ostrej i słodkiej papryki, passatę pomidorową, oczyszczoną i pokrojoną żółtą paprykę oraz pomidory, liście laurowe i czosnek. Wsyp sól i pieprz, gotuj 1,5 godziny.

3. Po około 40 minutach dodaj resztę papryki. Na koniec dopraw cukrem. Posyp natką lub szczypiorkiem. Podawaj z kluseczkami.

Zobacz także:

Piotr Adamczyk do Krakowa nie przyjechał sam. Czy sprosta nowej roli?Styl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas