Fish and chips, czyli kulinarna klasyka Anglii
Ryby z frytkami to popularny, angielski street-food. Bardzo prosty w przygotowaniu również w zaciszu domowym.
Składniki
- 300 g polędwicy z dorsza
- 500 g małych ziemniaków
- 600 ml oleju
- sól, pieprz
- 225 g mąki
- 165 g piwa
- 165 g wody gazowanej (albo na samym piwie - wtedy 330 ml piwa )
- 17g świeżych drożdży
- 150 g ketchupu
- 70 g majonezu
- 45 g musztardy
- 15 g whisky
- 3 krople tabasco
- starta skórka z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Do miski dodajemy: mąkę, piwo, wodę gazowaną (bądź samo piwo) oraz drożdże i odstawiamy na 10 min. Ziemniaki myjemy i kroimy w mundurkach na ćwiartki, smarujemy olejem, delikatnie solimy i pieczemy w 200°C ok. 30 min. Podczas gdy pieką się ziemniaki, a ciasto garuje do miski przekładamy: ketchup, majonez, musztardę, whisky, tabasco i skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy na jednolitą gładką masę. Dorsza delikatnie solimy, następnie obtaczamy w cieście i smażymy w głębokim tłuszczu w temperaturze 175°C. na złoty kolor ok. 6 min. Na talerzu układamy sos, pieczone ziemniaki i świeżo smażonego dorsza w cieście.