Fish and chips, czyli kulinarna klasyka Anglii
Ryby z frytkami to popularny, angielski street-food. Bardzo prosty w przygotowaniu również w zaciszu domowym.
Sposób przygotowania:
Do miski dodajemy: mąkę, piwo, wodę gazowaną (bądź samo piwo) oraz drożdże i odstawiamy na 10 min. Ziemniaki myjemy i kroimy w mundurkach na ćwiartki, smarujemy olejem, delikatnie solimy i pieczemy w 200°C ok. 30 min. Podczas gdy pieką się ziemniaki, a ciasto garuje do miski przekładamy: ketchup, majonez, musztardę, whisky, tabasco i skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy na jednolitą gładką masę. Dorsza delikatnie solimy, następnie obtaczamy w cieście i smażymy w głębokim tłuszczu w temperaturze 175°C. na złoty kolor ok. 6 min. Na talerzu układamy sos, pieczone ziemniaki i świeżo smażonego dorsza w cieście.