Fit krówki
Pewnie kiedy zapadła decyzja o przejściu na dietę, w twojej głowie pojawiła się myśl, że musisz pożegnać się ze słodkimi ciastami i innymi pysznymi wypiekami. Też tak kiedyś sądziłam, dlatego postanowiłam je trochę „odchudzić”. Poszukiwałam także zdrowszych alternatyw dla sklepowych słodyczy. Moje top 3 to zdecydowanie toffifee, michałki i krówki. Przepisy na krówki znajdziesz poniżej, a pozostałe w książce "Fit desery z kilku składników" Agnieszki Stolarczyk.
1. Olej kokosowy rozpuść w garnuszku na ogniu.
2. Wszystkie składniki wymieszaj w naczyniu na gładką masę.
3. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Tak przygotowany blok wstaw do zamrażarki na około 2 godziny.
5. Pokrój masę w kostki.
6. Gotowe krówki przechowuj w lodówce.
Porada
Pasta orzechowa to jedna z naj‑ bardziej popularnych przekąsek i dodatków na diecie. Masa o kremowej konsystencji, nierzadko z kawałkami orzechów, kusi nie tylko smakiem, ale także przyjemnym zapachem. Należy jednak pamiętać, że pasta orzechowa jest dość kaloryczna. Kaloryczność zależy od rodzaju; wartości wahają się od 550 kcal aż do ponad 700 kcal na 100 g produktu.
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
kaloryczność 249,5 kcal
białko 2,5 g
tłuszcze 25 g
węglowodany 3,5 g
Wartości odżywcze dla 1 krówki:
kaloryczność 62,5 kcal
białko 0,5 g
tłuszcze 6 g
węglowodany 1 g
Przepis pochodzi z książki "Fit desery z kilku składników" Agnieszki Stolarczyk. Wydawnictwo Znak. Premiera 16 czerwca.