Fit panna cotta z musem malinowym
Pyszna panna cotta w wersji fit. To świetna alternatywa dla osób, które uwielbiają słodkości, ale dbają o swoją figurę. Bazę tego słynnego włoskiego deseru w oryginalnej wersji stanowi śmietanka. Podgrzewa się ją razem z żelatyną i dodatkami, a następnie wylewa do okrągłej foremki.
Po przestudzeniu babeczkę wykłada się na talerzyk i dekoruje, najczęściej sosem owocowym i owocami. Ja postanowiłam przygotować wersję light − z jogurtem greckim i miodem. Dodatkowym atutem mojej panna cotty jest jej błyskawiczne przygotowanie. Jogurtowa słodkość z musem owocowym będzie smakować wyśmienicie!
1. Jogurt połącz z erytrytolem.
2. Żelatynę wymieszaj w miseczce z 2 łyżkami zimnej wody i odstaw na około 5 minut, żeby napęczniała.
3. Napęczniałą żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie, cały czas mieszając, dodaj do niej 2 łyżki jogurtu.
4. Tak przygotowaną masę połącz z resztą jogurtu i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozlej deser do pucharków, a następnie wstaw do lodówki na około 2−3 godziny.
5. Wierzch schłodzonej panna cotty udekoruj musem owocowym, możesz dodać również owoce.
Porada
Kaloryczność panna cotty będzie zależeć od tego, jakiego jogurtu użyjesz; jogurt grecki możesz zastąpić jogurtem roślinnym.
Wartości odżywcze dla 1 porcji (bez dodatków):
kaloryczność 130 kcal
białko 21,5 g
tłuszcze 0,3 g
węglowodany 20 g
Przepis pochodzi z książki "Fit desery z kilku składników" Agnieszki Stolarczyk. Wydawnictwo Znak. Premiera 16 czerwca.
Zobacz inne przepisy z tej książki:
Naleśniki orkiszowe z kremem czekoladowym