Reklama

Flaczki z boczniaków

Bezmięsne, a równie pyszne. Polecamy prosty przepis na smakowite flaczki z boczniaków z tokajem z przepisu Ewy Wachowicz.

Składniki

  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • ½ kg boczniaków (dość dużych)
  • 1 kieliszek tokaju
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki do podania
  • ew. dowolny rosół zamiast wody

Przepis pochodzi z 312. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Warzywa korzeniowe umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przesmażyć w garnku, na maśle. Cebulę pokroić w kostkę. Dodać do warzyw. Gdy się zeszkli, dorzucić pokrojony w plastry czosnek, wymieszać. Po chwili wlać wino i podgrzewać, aż alkohol odparuje.

Boczniaki umyć i pokroić w paski - tak, by przypominały flaki. Delikatnie przełożyć do garnka, zalać wodą (w wersji "na bogato" rosołem), przyprawić liśćmi laurowymi, zielem angielskim, roztartym w dłoniach majerankiem oraz imbirem. Przykryć i dusić tak długo, aż grzyby zmiękną. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Reklama

Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i podgrzewać jeszcze przez chwilę.

Podawać udekorowane natką pietruszki.

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy