Flaczki z boczniaków
Bezmięsne, a równie pyszne. Polecamy prosty przepis na smakowite flaczki z boczniaków z tokajem z przepisu Ewy Wachowicz.
Składniki
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- ½ kg boczniaków (dość dużych)
- 1 kieliszek tokaju
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- natka pietruszki do podania
- ew. dowolny rosół zamiast wody
Przepis pochodzi z 312. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Warzywa korzeniowe umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przesmażyć w garnku, na maśle. Cebulę pokroić w kostkę. Dodać do warzyw. Gdy się zeszkli, dorzucić pokrojony w plastry czosnek, wymieszać. Po chwili wlać wino i podgrzewać, aż alkohol odparuje.
Boczniaki umyć i pokroić w paski - tak, by przypominały flaki. Delikatnie przełożyć do garnka, zalać wodą (w wersji "na bogato" rosołem), przyprawić liśćmi laurowymi, zielem angielskim, roztartym w dłoniach majerankiem oraz imbirem. Przykryć i dusić tak długo, aż grzyby zmiękną. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i podgrzewać jeszcze przez chwilę.
Podawać udekorowane natką pietruszki.